2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A nagy háborúra emlékezik a születésnapos múzeum

2008. november 13. 16:05

Kilencven éves lett a Hadtörténeti Intézet és Múzeum: a jeles évforduló és az első világháború befejezésének alkalmából új kiállítás nyílik az intézményben.

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum csak 1918 novemberében, közel 90 évvel ezelőtt alakulhatott meg. A kilenc évtized alatt Európa egyik legrangosabb intézményévé, a magyar tudományos és kulturális élet fellegvárává nőtte ki magát és híven szolgálta és szolgálja a magyar katonai-hadtörténeti, nemzeti múlt feltárását, kutatását, a tárgyi és írásos emlékek megőrzését és azok bemutatását itthon és külföldön egyaránt. A Ferdinánd, majd Nándor Laktanyából átalakított épület mindmáig megőrizte katonás jellegét és környezete, a Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum épülete is a magyar történelem sorsfordító eseményeinek helyszíne.

A Hadtörténeti Intézet és Múzeum a budai Várnegyed északnyugati sarkán, a Kapisztrán tér, Tóth Árpád sétány (Bástya sétány), a Prímás bástya és az Állami Nyomda épülete által körülhatárolt területen fekszik és a Vérmező és a Déli pályaudvar felől is jól látható. A hely hadászati fontosságára jellemző, hogy az 1696-ban készült budai házjegyzék ezen a helyen már két új épületet említ, ezek a korabeli térképeken Gránátos Kaszárnya néven szerepelnek. Az egykori laktanya 1843-ban már nem elégítette ki a katonai hatóságok igényeit, ezért annak lebontását és egy új építését határozták el.

A nagyméretű kaszárnyaépület építése 1847-ben fejeződött be, az északi szárnya 1892-ben, keleti szárnya az 1920-as években készült el. Az épülettől nem messze esett el 1686-ban a Budát visszafoglaló katonák kardjától a török várvédők parancsnoka. 1849 májusában a Bástya sétány középső részén ütöttek rést a Komárom alól elhozott ostromágyúk és kezdték meg a Vár elfoglalását az osztrák csapatoktól a magyar honvédek. És végül még egy dátum immár a 20. századból: 1945 február 12-én itt, a Bécsi kapun keresztül próbálták meg a kitörést a reménytelen helyzetbe került német-magyar csapatok katonái és a civil lakosság.

A Honvédelmi Minisztérium Hadtörténeti Intézet és Múzeum holnap, azaz 2008. november 14-én nyíló kiállítása nem egy szokványos háborús tárlat. A háborút, az eseményeket a katona szemszögéből kívánja bemutatni ahogyan a drótakadály mögül, a lövészárok mélyéből, a hátországba hazagondolva látta a háború borzalmait. A frontélet speciális mindennapjaiba, gondjaiba és bármilyen furcsa: az örömeibe is bepillantást nyerhetünk a fotók alapján. Betekinthetünk a hátországba a polgári védelmet ellátó Önkéntes Őrsereg munkájába. Információt kapunk a hadbavonultak biztosításáról, megtudhatjuk hogyan működött a Vöröskereszt, továbbá a hadikórházak, képet kaphatunk humanitárius akciókról is. A fotók és tárgyak is bizonyítják a tábori lelkészi szolgálat létjogosultságát.

Olyan kuriozitások is helyet kaptak a tárlaton, mint az asszonyok szerepe a hadseregben, vagy a hadviselő állatok, a frontkatona hűséges társai és segítői: a kutya, galamb, ló, öszvér, bivaly, stb. A kiállítás emléket állít azoknak, akik nem térhettek haza, s azoknak is, akik túlélték. Emlékeztet a civilre, aki otthon a hátországban reménykedett a mihamarabbi békében, miközben dolgozott a harcolók helyett, sorban állt élelmiszerjegyeivel, gyűjtött és adakozott a fronton lévőknek, jótékonykodott, ápolta a sebesülteket, hadikölcsönt jegyzett, aggódott, remélt, gyászolt és várt – ember próbált maradni az embertelen körülmények között. Épp úgy mint a katona, aki a harcok szünetében dohánytartó dobozt, poharat, botot farigcsált, vagy éppen lőszerből szerkesztett vázát, karkötőt. Az emléktárgyak, egyéni vágyakat, érzéseket fogalmaznak meg és idéznek fel. A plakátok a kor hangulatát és propagandáját idézik. Megrázó a vak katona és a balerina, a műkarral is kaszáló hadirokkant „falragasz idillje” is.

A háború roppant méreteit a számtalan kitüntetés, emlékérem, jelvény, plakett is mutatja. A sebesülési érem szalagja a sebesülések számát is elárulja. Jelvény készült az új király, IV. Károly 1916-os koronázására, karácsonyra, az Auguszta-Alap javára. A hadifogoly tisztek sportversenyeit plakettek idézik fel, akárcsak a karitatív tevékenységet vagy a sebesültkereső kutyák haditetteit. A tárlaton a nyomtatványok nagy része a hivatalos propagandát, a kérelhetetlen állami szigort testesítik meg. Rendeletek, utalványok, plakátok, útmutatók ezrei szólnak az élet bizarr módon való militarizálódásáról. Színház van, de háborús színműveket játszanak, tárlatra invitálják a látogatót, de hadviselt képzőművészekére. Gyermek rajzokból nyílik kiállítás – témája a háború. "A kiállítás nem titkolt célja, hogy emlékezzünk és emlékeztessünk e sokat próbált generációra" - áll a múzeum tákékoztatójában.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft
Legfrissebb
Legolvasottabb

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár