2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Éghajlatváltozás okozhatta a Tang-dinasztia bukását

2007. január 16. 11:30

Az esős évszak változásai i.sz. 700 és 900 között hozzájárulhattak a kínai Tang dinasztia és a klasszikus maja kultúra pusztulásához.

Nature című brit tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint a kínai történelem egyik legragyogóbb korszakát fémjelző Tang-dinasztiát a monszun-változás döntötte romba.

A kutatás során a potsdami Geoforschungszentrum (GFZ) munkatársai Gerald Haug vezetésével a Délkelet-Kínában található Zhanjiang melleti tóból vettek üledékmintákat, mivel annak mágneses tulajdonságai és titántartalma támpontot adnak a kelet-ázsiai téli monszun erejére vonatkozóan.

A vizsgálat során kiderült, hogy az elmúlt 15 ezer évben három olyan időszak volt, amikor a téli (tenger felé fújó száraz) monszun erős volt, a nyári (szárazföld felé fújó nedves) viszont gyenge. Az első két periódus a jégkorszakra esett, a harmadik pedig kb. 700 és 900 közé. Ezeket a monszun-változásokat az éghajlathoz viszonyítva szokatlanul hideg időjárás kísérte.

A csaknem három évszázadig, 618 és 907 között uralkodó dinasztia hatalma alatt virágzott a művészet és az irodalom, az Indiával és a Közel-Kelettel folytatott kereskedelem pedig jólétet teremtett. A hanyatlás 751-ben kezdődött, amikor az arabok vereséget mértek a császári csapatokra. A dinasztia végső pusztulását azonban a hosszan tartó aszály és a nyári esők hiánya okozta, ami a termés csökkenéséhez, majd parasztlázadásokhoz vezetett. Végül ezek a felkelések okozták 907-ben a dinasztia bukását.

Haug és munkatársai véleménye szerint a trópusi esők kimaradása nem csak Kelet-Ázsiát érintette, hanem a Csendes-óceán másik oldalán fekvő klasszikus maja kultúrát is, amely a Tang-dinasztiával csaknem egyidőben hanyatlott le. A délkelet-kínai Huguang tóból és a venezuelai Cariaco-medencéből vett minták titántartalmának összehasonlítása során feltűnő hasonlatosságokat sikerült feltárni: eszerint 750 körül egy száraz időszak köszöntött be, amikor igen kevés eső esett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár