2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Himnusztörténeti ereklyék a Széchényi Könyvtárban

2007. január 22. 16:00

Himnusztörténeti kiállítással folytatódik a Nemzeti Ereklye című sorozat az Országos Széchényi Könyvtárban (OSZK) - közölte az intézmény az MTI-vel.

A Himnusz eredeti kézirata

A keddtől látható tárlat a zeneműtár Joseph Haydn-, Erkel Ferenc- és Dohnányi Ernő-gyűjteményének darabjait mutatja be. Középpontjában az Erkel Ferenc által Kölcsey Ferenc versére komponált zenemű áll - olvasható a közleményben.

Az összegzés szerint a XIX. század elejétől az osztrák kormányzat egységesen Joseph Haydn császárhimnuszát szerette volna meghonosítani az állami ünnepségeken. A reformkorban Bartay András, a Nemzeti Színház akkori igazgatója két zeneszerzői pályázatot is hirdetett magyar szövegű és dallammintázatú néphimnusz komponálására: 1843-ban Vörösmarty Mihály Szózat, 1844-ben Kölcsey Ferenc Hymnus című verseinek megzenésítésére.

A két pályanyertes alkotás - Egressy Béni Szózata és Erkel Ferenc Hymnus című szerzeménye - gyorsan elterjedt az országban. Erkel Ferenc műve a kiegyezés korára már az egész magyar nyelvterület himnuszává vált. A Himnusz ma is ismert nagyzenekari változata 1938-ban keletkezett, Dohnányi Ernő hangszerelésében.
"A Himnusz jogállása 1989-ben nyert megnyugtató törvényi rendezést" - áll a közleményben.

Az OSZK tavaly júliusban avatta fel a nemzeti ereklyék bemutatására szolgáló kiállítóteret. A tárlaton elsőként Mátyás király könyvtárának egyik leggazdagabban díszített kódexe, a Philostratus-corvina volt látható. Ezt követte az első
Magyarországon nyomtatott könyv, a Chronica Hungarorum bemutatása. A kiállított tárgyakat a Budavári Palota "F" épületében kialakított zárt tárlóban háromhavonta váltják. A könyvtár egyebek mellett a Nemzeti dal kéziratának, illetve az István király törvényeit tartalmazó kódexnek a bemutatását is tervezi.

A zenei dokumentumok március 31-ig tekinthetők meg a Országos Széchényi Könyvtárban.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár