2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újjáéledt a görög istenek kultusza

2007. január 25. 12:30

Komoly vitává fajult Görögországban az ókori 12 isten követőinek nyilvános szertartása: az ortodox egyház ugyanis pogányságként betiltaná a nemrég hivatalosan is bejegyzett vallást.

A hét elején az ókori istenvilág hívői gyűltek össze Athén szívében, az olümposzi Zeusz templománál, hogy megünnepeljék Zeusz és Héra házasságát. Ezen a helyen ez volt az első ilyen ceremónia, mióta 394-ben a rómaiak törvényen kívül helyezték az ókori vallást és annak követőit.

A kíváncsi közönség által követett szertartáson a beöltözött hívők az 1800 éves templom előtt imádkoztak és táncoltak. A ceremónián azt a szertartást szerették volnafeleleveníteni, amelyet az i.e. 4. században, a olümpiai játékok előtt mutattak be: mindezt a 2008-as olimpia előtti békefelhívásnak szánták. A rendezvény kettős jelentéssel bírt a csoport számára: most ünnepelték meg azt is, hogy a görög kormányzat hivatalosan is elfogadta a vallásuk bejegyzését, így további egyeztetések után az ókori formulák szerint akár keresztelőket, esküvőket és temetéseket is tarthatnak.

A kulturális minisztérium ezzel együtt azonban megtiltotta, hogy rendezvényeiket az ókori templomokban tartsák, mondván azok kritikus örökségvédelmi állapotban vannak. A hívők így most azért küzdenek, hogy a közeljövőben szertartásaikat az általuk szent földnek tartott templomban is megtarthassák. "Görögök vagyunk, és kormányunktól templomaink használati jogát követeljük" - nyilatkozta Doreta Peppa főpap az Associated Pressnek.

A lépés komoly ellenkezést váltott ki a mozgalmat csírájában elfojtani akaró ortodox egyházban, akik szerint "a követők egy degenerált halott vallást szeretnének feltámasztani, és hatalmas sötét tévhitekkel rendelkeznek a múltról" - nyilatkozta Efsztathiosz Kollasz atya, az egyház szóvivője.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár