2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Közös kérdéseket vizsgál a magyar-román történész bizottság

2007. január 25. 08:00

A városfejlődés, a politikai nemzeti tudat alakulása, és a modern kori kisebbségi kérdés szerepel egyebek között a Magyar-Román Történész Vegyesbizottság együttműködési témái között

Szász Zoltán: A tüskehúzás kísérlete:
a Magyar-Román Történész
Vegyesbizottság

A történész annak kapcsán nyilatkozott erről, hogy a magyar és román tudományos akadémia elnöke hétfőn aláírta a két intézmény közötti együttműködés részleteit 2009 végéig rögzítő jegyzőkönyvet. A Magyar-Román Történész Vegyesbizottság egy régóta, 1971 óta működő testület, bár 1983 és 1992 között szüneteltette munkáját - jegyezte meg Szász Zoltán, hozzáfűzve, hogy "a történelem mindig az érzékeny kérdések közé tartozott a két ország viszonyában".

Elmondása szerint a vegyesbizottság kétévente ülésezik, felváltva, hol Magyarországon, hol Romániában. "Különböző történeti témákat tűz napirendre, nem a konfrontáció keresésével, hanem a szakmailag nehéz kérdések megvitatása céljából" - hangsúlyozta a történész. Legutóbbi ülésükön, amelyet 2006 novemberében tartottak Budapesten, a természet és az ember kapcsolatát vizsgálták a történelem folyamatában - derült ki Szász Zoltán szavaiból.

"Olyan kérdésekkel foglalkoztunk, mint a Kárpát-medencei térség vízügye, vízrajza, vízgazdálkodása, a gátak, települések, és a természeti környezet. De olyan kérdéseket is vizsgáltunk, hogy hogyan látták az embert és a természetet már a XVII. századtól különböző szakemberek, vagy a szépirodalomban hogyan jelenik meg a természeti ember képe" - tette hozzá a magyar tagozat elnöke.

Szász Zoltán tájékoztatása szerint a következő - 2008-ban Romániában megrendezendő - ülés témája a vallások és a társadalom kapcsolata. "Ez nem teológiai megközelítés, hanem a vallásokat, mint a társadalom, a nemzetek fontos tudati és cselekvési megnyilvánulásait vizsgáljuk történeti megközelítésben" - hangsúlyozta a történész. Emlékeztetett arra, hogy olyan térségről van szó, ahol számos vallási felekezet működött és működik egymás mellett a mai napig: ortodoxok, római katolikusok, reformátusok, evangélikusok, unitáriusok és különböző szekták. "A felekezetekhez való tartozás és a vallási kötődés nagymértékben alakították az emberek mentalitását és a közösségek viselkedési normáit. Ezek mindig jelen vannak a pszichikum világában és a mindennapi életben is" - tette hozzá Szász Zoltán.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár