2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Lábjegyzetben az amerikai történelem

2007. január 30. 11:00

A közeljövőben digitalizálják a Nemzeti Levéltárban őrzött teljes iratanyagot. Ezzel párhuzamosan a mostanáig befejezett 4,5 millió oldalnyi anyagot a dokumentumtár oldalán tették elérhetővé.

Allen Weinstein, az egyesült államokbeli Nemzeti Levéltár munkatársa, és Russel Wilding, a Footnote internetes dokumentumtár vezérigazgatója közösen jelentették be, hogy a közeljövõben digitalizálják a Nemzeti Levéltárban õrzött teljes iratanyagot. A megállapodás, amelynek első lépése a jelenleg mikrofilmen tárolt anyag digitalizálása, lehetőséget ad a kutatók és a közönség számára, hogy a Footnote weboldalra történő egyszerű feliratkozással - és egy fizetős fiók igénybevételével - hozzáférjenek a Nemzeti Levéltár hatalmas dokumentációjához. A digitalizált anyag kezdetben csak a Nemzeti Levéltár washingtoni kutatótermében és az ország más helyein volt elérhető, mostantól minden e megállapodás értelmében digitalizált képanyag megjelenik a Nemzeti Levéltár weboldalán is.

`Ez hatalmas előrelépés a levéltár számára. Már mostanáig is mintegy 4,5 millió oldalnyi fontos dokumentum vált elérhetővé, amelyet eddig az eredeti formájukban vagy mikrofilmen tároltunk` - mondta Weinstein professzor. `A Nemzeti Levéltárral való együttműködés kiszélesíti azokat a lehetőségeket, amelyeket a hivatásos és amatőr kutatóknak tudunk nyújtani. Mostantól havonta eredeti dokumentumok és képek millióit tesszük hozzáférhetővé weboldalunkon`- mondja Russel Wilding a Footnote vezérigazgatója.

Keresés az adatbázisban

A következőkben az merikai történelem kiemelkedő történelmi dokumentumait soroljuk fel, amelyek a Nemzeti Levéltár és a Footnote közötti megállapodás értelmében bárki számára elérhetők:

A Kontinentális Kongresszus (1774-89) iratai: ide tartoznak a kongresszusi feljegyzések, a bizottsági beszámolók, a kormány által kiadott iratok, az elnök és más tisztségviselők levelezése az Egyesült Államok külföldi diplomáciai képviselőivel, a hadsereg tisztjeivel, állami és helyi tisztviselőkkel és magánemberekkel. Az iratok között találjuk még a Függetlenségi Nyilatkozatot, a Konföderációs Cikkelyeket, az Északnyugati Rendeletet (Northwest Ordinance), az alkotmányt, az új kormányra vonatkozó más fontos dokumentumokat, szerződéstervezeteket, kereskedelmi megállapodásokat, kiadásokra, kölcsönökre vonatkozó iratokat, katonai beszámolókat, valamint az indiánokkal kötött szerződéseket és az indián törzsekre vonatkozó leírásokat.

Mathew B. Brady fényképgyűjteménye a polgárháború korszakából: a legnagyobb és leggyakrabban kutatott fényképgyűjtemény, amely mintegy 6000 üvegnegatívot tartalmaz. A képeket a hadügyminisztérium 1874/75-ben szerezte meg Bradytől. A gyűjtemény darabjait Brady és több más fényképész, például Alexander Gardner és  Timothy O'Sullivan, készítette. A képek között vannak vezető katonai és politikai személyiségekről készített műtermi felvételek, valamint katonai egységeket, csatamezőt, romokat, tájat, táborokat, kórházakat, börtönöket, erődítményeket, hidakat és vasútvonalakat ábrázoló fotók Fredericksburgtől Chickamaugán át Atlantáig.

A déliek kártérítési igényeivel foglalkozó bizottság (Southern Claims Commission) iratanyagai: az 1870-es években több déli lakos is kártérítési igényt jelentett be az Egyesült Államok kormányához az uniós hadsereg által lefoglalt gabona, lovak, fák és templomépületek ügyében. Az igénylőlapok fontos családtörténeti információkat is tartalmaznak. Az igénylések között találunk beadványokat, vagyoni leltárt, családtagok és mások tanúvallomásait, az igénylők által benyújtott beszámolókat és igazolásokat a szövetséges kormányhoz való hűségükről, valamint a polgárháború alatt elpusztult vagy elveszett tulajdon értékéről. Az iratok az adott állam és az igénylő neve szerint rendezték.

A polgárháborúban résztvevőinek névmutatója és a későbbi nyugdíjkérelmek: az 1861 és 1900 között az Egyesült Államok hadseregében szolgáltak nyugdíjazási kérelmeit aszerint a katonai egység szerint csoportosították, amelyben a veterán katona szolgált. A dokumentumok több mint 3 millió kérelmet tartalmaznak, amelyeket katonák, tengerészek és özvegyeik adtak be. A névmutató az egyik legjelentősebb forrás azokról az önkéntesekről, akik az amerikai polgárháborúban, az indiánok ellen vívott háborúkban és a spanyol-amerikai háborúban harcoltak.

A Vizsgálati Iroda ügyei, 1908-1922: a Vizsgálati Iroda - még az FBI megalakulása előtt - azokat az eseteket kutatta, amelyek fenyegetést jelentettek az állam és a polgári lakosság számára. Az 1908 és 1922 közötti korszakot felölelő anyag az esetek tárgymutatóját, általános vizsgálati feljegyzéseket, a német nemzetiségűek 1915 és 1920 közötti megfigyelését, a Mexikóval szembeni semlegesség megszegésének vizsgálatait (1909-1921), és az Igazságügyi Minisztériumból átküldött vizsgálati anyagokat (1920-21) tartalmazza. Az iratok elrendezése betűrendben és a vizsgálatot végző személy vagy szervezet neve szerint történt.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár