2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerült Stonehenge építőinek lakhelye

2007. február 1. 11:45

4600 éves újkőkorszaki település nyomait fedezték fel Stonehenge híres neolitikus kőépítményei közelében - jelentették be kedden a brit tudósok.

Mike Parker Pearson, a Sheffield Egyetem régész professzora jelentette be, hogy a National Geographic Society, az English Heritage és a Wessex Archaeology szervezésében folytatott ásatásokon nyolc épület maradványait tárták fel.

A professzor szerint összesen 25 neolitikus ház maradványai valószínűsíthetők a Stonehenge-től mintegy három kilométerre lévő Durrington Walls térségében folyó ásatásokon, de feltehetően ennél több alkotta az i.e. 2600-ban épült települést. Az ötméteres oldalú házak területén ágy és tárolás céljára kialakított bútorok darabkáit is felfedezték, illetve az agyagpadlón égett csontmaradványokat találtak.

A kutatók szerint az épületekben azok éltek, akik valaha a rejtélyes, feltehetően mágikus szertartások céljait szolgáló óriási stonehenge-i kőtömböket kitermelték és ismeretlen rendeltetésű kör formájú alakulatokba rendezték.

Mindez Pearson közlése szerint arra utal, hogy Stonehenge kőtömbjei egy nagyobb együttes részét alkották. Durrington Walls neolitikus lakói nagyszabású ünnepségekre és ceremóniákra gyűltek össze, míg Stonehenge emlékhely és temető volt. Mindkét helyet legalább egy, de feltehetően több évszázadig is használták lakóik.

A felfedezés érdekesen árnyalja azt a korábbi bejelentést, amely szerint maga Stonehenge is neolitikus település lehetett.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár