2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tunéziai arisztokrata lesz az első arab Világ Igaza

2007. február 1. 11:00

Háled Abdel-Vahháb tunéziai arisztokrata, amatőr régész és építész az első arab, aki jelölést kapott a Jad Vasem Intézet által adományozott Világ Igaza kitüntetésre.

Olyan nem zsidók kaphatják ezt az elismerést, akik életüket kockáztatva zsidókat mentettek meg hajdan a náci üldözéstől. Abdel-Vahháb - egy tunéziai arisztokrata család kozmopolita szellemű sarja - 1942 végén, 1943 elején zsidók egy csoportját rejtette el családi birtokán a mai Tunézia területén, megmentve őket a kényszermunkatáborba deportálástól.

Háled Abdel-Vahháb 32 éves volt, amikor a német csapatok 1942 novemberében megszállták a mai Tunézia területét. A nácik azonnal megkezdték az ottani, mintegy 100 ezres zsidó közösség üldözését.

Mintegy ötezer zsidót küldtek kényszermunkatáborba, ahol az eddig ismert adatok szerint 46 deportált vesztette életét. Abdel-Vahháb több zsidó családot rejtegetett négy hónapon át a családi birtokon, egészen a német megszállás végéig.

Közel hat és fél évtized múltán jelölte most a Világ Igaza kitüntetésre Robert Satloff, egy - közel-keleti politikai kérdésekkel foglalkozó - washingtoni kutatóintézet igazgatója. Abdel-Vahháb már nem érhette meg bátorságának és emberségének elismerését, 1997-ben elhunyt.

A javaslattevő Satloff úgy "fedezte fel" Abdel-Vahháb feledésbe merült érdemeit, hogy a 2001. szeptember 11-i, New York és Washington elleni terrortámadások után kíváncsi lett rá, hogyan viselkedett az arab országok lakossága a holokauszt idején. Ezzel kapcsolatos kutatásai során tárta fel Abdel-Vahháb hőstettét.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár