2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A digitális kiadás hadat üzen a Gutenberg-galaxisnak

2008. november 14. 07:42 MTI

Hamarosan megnyitja digitális könyváruházát a Google azt követően, hogy a bíróság előtt egyezségre jutott a szerzők és kiadók szervezeteivel a Book Search elnevezésű programja miatt kialakult jogi vitában - olvasható a The New York Times című amerikai napilap online kiadásában.

A Google oldaláról nemsokára pénzért lesznek letölthetőek bizonyos szerzői joggal védett, de újonnan már nem nyomtatott könyvek. Könyvkeresőjén már most is több millió digitalizált kötet tekinthető meg, közülük számos, amerikai egyetemi és közkönyvtár anyagából származó könyv részben vagy teljes egészében ingyenesen olvasható. Ma még viszonylag kevés könyv érhető el teljes terjedelmében a világhálón, de a nyomtatott sajtó után a könyvipar is kezd lassan áttérni a digitális technikára. Ezt a folyamatot reméli felgyorsítani az internetes keresőjéről híres informatikai óriás.

A cégen kívül már kisebb magánkiadók is terjesztenek digitális, úgynevezett e-könyveket. Olyan vállalkozás is akad, amely a nyomtatott verziót kiküszöbölve teljes egészében elektronikus formában kínál írott műveket a világhálón letöltésre. Számos online könyvtár is sikeresen üzemel már. Európai közkönyvtárak összefogásaként novemberben tervezik elindítani az Europeana online könyv- kép- és levéltárat.

Az elemzők szerint hasonló folyamat zajlik majd le a könyvekkel, mint pár éve a zenei piacon. A zenei kiadóknak ugyanis sokáig fejfájást okozott, hogy az internetről bárki ingyenesen tölthet le dalokat. Ezt a helyzetet a kiadók úgy oldották meg, hogy lehetővé tették a jogtiszta, fizetős letöltést, amely már komoly üzletággá nőtte ki magát. Optimista informatikai fejlesztők szerint egy ilyen digitális átállás lehetséges lenne a könyvpiacion is. Az internet információs térhódítása az utóbbi húsz évben folyamatosan visszaszorította az írott sajtót. A nyomtatott könyveket és könyvtárakat féltve sokan beszélnek a Gutenberg-galaxis összeomlásáról. A Google reményei szerint a most megszületett szerzői jogi egyezség segíthet, és nyomában ötszáz év után új formát ölt a könyv.

A Google kereskedelmi könyvletöltő vállalkozása még csak a tervezés stádiumában van. A szerzői jogi pereket folytató bíróság jóváhagyása után indulhat meg a projekt, és egyelőre csak Amerikában lesz elérhető a világ legnagyobb könyvesboltja - írja a New York Times.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár