2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Műemlékvédelem az olimpiára készülő Pekingben

2007. február 7. 13:15

Pekingben az olimpiára való lázas készülődés közepette két több száz éves templom is megmenekült az enyészettől és a bontástól. Kína olimpiai pályázatában ugyanis ígéretet tett arra, hogy fokozottan figyel az ősi főváros történelmi emlékeinek megőrzésére, amelyeket korábban gyakran a fejlesztések legfőbb akadályainak tüntettek fel.

Jelszó: kulturális olimpia

A termékenység istennőjének, valamint az esőt és a folyókat szabályozó sárkányistennek szentelt templomok éppen a pekingi olimpiai játékok központi színhelyének kiszemelt fejlesztési területen találhatók. `Peking rengeteg kulturális emlékkel rendelkezik, s a sportlétesítmények építésének össze kell kapcsolódnia e műemlékek megőrzésével. Jelszavunk a kulturális olimpia` - nyilatkozta Kong Fanzhi a pekingi Műemlékvédő Iroda igazgatója a részben már helyreállított Niang Niang templom udvarán.

Peking legfőbb látványosságaitól - a Tiltott Várostól és a Menny Templomától - eltérően a Niang Niang és a Sárkánykirály templom a fallal körülvett központon kívül zajló kínai mindennapok világához tartozott. A taoista istennőről elnevezett, palaszürke fedelű, dísztelen falú templom 500 évvel ezelőtt épült a Ming-dinasztia idején. Ma a hatalmas, ultramodern, "madárfészeknek" becézett nemzeti stadion és a futurisztikus hatású nemzeti vízi sportcentrum áll mellette, amelyeket a tervekhez képest mintegy 90 méterrel északabbra kellett helyezni, miután megtalálták a házak között megbújó templom - korábban teherautók tárolására használt - lepusztult épületét.

A másik, burjánzó növényzettel körülvett, 350 éves Sárkánykirály templomban korábban mezőgazdasági eszközöket tároltak, és a szakemberek zöld ponyvával letakart állványzat alatt találtak rá azon a helyen, ahová az olimpiai falut tervezték.

Pekingben jelenleg 38 milliárd dollárt költenek metrók, utak építésére és a város szépítésére. Az olimpia közeledtével ez az építési láz láthatóan egyre nagyobb lesz: "Már csak 550 napunk van az olimpiáig... az előkészületek pedig nem lassulhatnak le" - mondta Wang Oishan, Peking polgármestere. Wang szerint az olimpiára való felkészülés a város legfontosabb feladata.

A műemlék megőrzés során nehéz választások elé kerülnek a szakemberek. A több száz történelmi emléket őrző Pekingnek csupán 15 millió dollár áll a rendelkezésére a műemlékvédelemre. A mentéshez ugyanis régészeti vizsgálatot előíró speciális rendeletekre és gyors cselekvésre van szükség, csak így lehet megőrizni az emlékműveket, és betartani az építési határidőket. Az olimpiai építkezések területén a régészek korábban már több mint 500 sírt tártak fel, amelyekben egyszerű koporsókat, érméket és más tárgyakat találtak. Buddhista szerzetesek eltemetésére szolgáló kerámiaüstök is előkerültek. Ráadásul a kínai hagyomány szerint szerencsétlenséget jelent, ha valaki temető közelében lakik. "Peking 3000 éves történelmi múltra tekinthet vissza, és mindenhol sírhelyek vannak. A város az idők során egyre nagyobb kiterjedésű lett, így rengeteg sírhely van alatta" - tartja a pekingi Műemlékvédő Iroda igazgatója.
A kommunista kormányzat páratlan munkát végzett a 2000 éves történelemre visszatekintő város emlékeinek megőrzéséért. Korábban sok történelmi hely esett áldozatul a maói tervgazdálkodásnak és az azt követő agresszív kommercializmusnak. 2000-ben Liu Qi akkori polgármester megígérte a Nemzetközi Olimpiai Bizottságnak, hogy a pekingi olimpia híven fogja tükrözni a "kínai civilizáció ragyogását".

A várostervezők akkor 25 történelmi helyszínt választottak ki megőrzésre, és a két templom helyreállítása jól példázza ezt az igyekezetet. "Már 20 éve foglalkozom ilyesmivel, de még nem láttam ilyen gyors és jó munkát" - mondta Wang Youguan, a pekingi műemlékvédelmi hivatal munkatársa.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár