2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kis-Ázsiából származhatnak az etruszkok

2007. február 16. 12:30

A titokzatos ókori etruszkok minden valószínűség szerint a mai Törökország területéről hajóztak Itáliába az i.e. 12. és 10. század között.

Marhákkal érkeztek?

Az etruszkok a mai Toszkána és Umbria területén éltek, de városaikat később a rómaiak meghódították és beolvadtak a Római Birodalomba. A Marco Pellecchia vezette kutatók több, mint hatszáz európai, közel-keleti és afrikai szarvasmarha genetikai anyagát elemezve felfedezték, hogy a toszkánai szarvasmarhák, és a Közel-Keletről származó szarvasmarhák öröklési anyagában van egy közös, jellegzetes genetikai minta, amely az Európa más régióiból való állatoknál hiányzott.

A tudósok hasonló egyezést találtak anatóliai és közép-keleti emberek, és a ma Toszkánában élő férfiak és nők genetikai kódjánál: az utóbbiak az etruszkok közvetlen leszármazottainak tekinthetők.

A piacenzai katolikus egyetem professzora és kollegái ennek alapján állítják, hogy az etruszkok ősei Kis-Ázsiából jöttek, és miután Európában sehol máshol nem hagytak hátra genetikai nyomokat, ezért igen valószínű, hogy nem a szárazföldön jutottak el Itáliába, hanem rövid idő alatt, tengeri úton érkeztek.

Már az ókor óta számos elmélet próbál meg számot adni arról, hogy kik voltak, honnan jöttek a korban és a kultúrtörténetben jelentős szerepet betöltő etruszkok. Hérodotosz szerint is Kis-Ázsiából vándoroltak be, Halikarnasszoszi Dionüsziosz szerint őslakók voltak, egy modern elmélet szerint pedig az etruszk nép a bevándorló indoeurópai népek, és az őslakó mediterrán népesség egybeolvadásából jött létre. Seneca, az ókori római filozófus is írt az etruszkok ázsiai származásáról.

A piacenzai kutatók - akiknek eredményeit a wissenschaft.de német hírportál ismertette - úgy vélik, hogy valószínűleg természeti csapások, így például földrengések késztették az etruszkokat arra, hogy elhagyják eredeti hazájukat a Földközi-tenger keleti partjainál.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár