2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nemzetközi együttműködéssel rendeződhetnek a jeruzsálemi ásatások

2007. február 23. 12:30

Izrael csütörtöktől élőben közvetíti a templomhegyi ásatásokat az interneten, hogy megnyugtassa a palesztinokat.

Ártalmatlan földmunkákat igazol

Korábban már beszámoltunk arról, hogy az izraeli rendőrség földmunkák miatt korlátozta a belépést Jeruzsálemben a Templom-hegyre. Ez összecsapásokhoz vezetett, és az UNESCO is az építkezések leállítását szorgalmazta. Jeruzsálem polgármestere végül elhatározta a vitatott ásatás felfüggesztését a Mecsetek tere közelében.

Nézze egyenes adásban az ásatást!

Az ügy legújabb felvonásában az izraeli hatóságok három kamerát helyeztek el az ásatás helyszínén, így az interneten keresztül a nap huszonnégy órájában élőben követhetőek az események - jelentette be az izraeli régészeti hivatalszó vivője. Osznat Goaz hangsúlyozta: a kamerák segítségével minden szögből nyomon követhetőek a földmunkák, amelyek sehol sem érnek egyetlen szent hely közelébe sem, s ezt a kamerák képeit követve bárki tapasztalhatja.

Meir Ben-Dov izraeli régész szerint azonban a kormányzat mostani eljárása igen meglepő, ugyanis a három éve megsérült feljáró helyére álmodott híd tervezésekor is előre lehetett látni a következményeket. "Ez történt 1966-ban is, amikor egy több száz éves földalatti alagútrendszert tártak fel. Az akkori zavargásokban 90 palesztin halt meg" - nyilatkozta. Szerinte a hatóságoknak egyeztetni kellett volna a palesztin vezetőkkel, ahogy ő tette, amikor 15 évvel ezelőtt a feljáró másik oldalán vezetett ásatásokat.

"Két éve folyamatosan figyelmeztetem a hatóságokat egy hasonló eset bekövetkeztére, de nem figyelnek rám" - mondja. Ben-Dov igazi szaktekintély és komoly befolyással rendelkezik a muszlim vezetők között is, ám most nem kérték ki a véleményét. Szerinte az új híd ráadásul teljesen felesleges, mivel a feljárót könnyen kijavíthatták volna.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár