2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

600 éves katedrálisát ünnepli Passau

2007. február 22. 08:00

Passau késői gót stílusban épült katedrálisa alapkőletételének 600. évfordulóját ünnepli március 12. és október 26. között.

Az évforduló alkalmából szervezett rendezvények sorában kiállítás nyílik, ünnepélyes istentiszteleteket tartanak, zarándoklat indul Rómába és tudományos tanácskozást tartanak. Szakértők megbeszéléseiken újabb ismereteket tárnak majd fel a passaui dóm középkori állapotáról.

Többek közt tisztázni szeretnék a kérdést, hogy mi okozhatta a dóm tengelyének "elferdülését". Ilyen és hasonló kérdések megválaszolására a múltban csak kevés próbálkozás történt - mutatott rá Herbert Wurster, a püspöki levéltár igazgatója. A pünkösd vasárnapi szentmisén Christoph Schönborn bécsi bíboros jelenlétére is számítanak.

Úgy tudják, hogy már röviddel 700 után püspöki templom állott a passaui dómhegyen. A 15. század elején mégis új templom felépítéséhez kezdett Georg von Hohenlohe akkori passaui főpásztor. 1407. május 14-én rakták le a Szent István dóm alapkövét és Hans Krumenauer építész hozzálátott a munkálatokhoz.

Annak idején Alsó-Bajorország lakossága ezzel a látványos épülettel akart versenyre kelni a magas tornyai révén impozáns bécsi Stephansdommal. A Passauban 1662-ben pusztító tűzvész után olasz művészek részben barokk stílusban állították helyre az eredetileg késői gót stílusú passaui dómot. "Először alkalmaztak egész sor művészeti technikát Passauban, amelyek azután a barokk alapvető jellemzőjeként terjedtek el az Alpoktól északra" - mutatott rá Wurster.

Ma a passaui óváros fölé emelkedő dóm a három folyó városának jelképe. Kis híján száz méteres hosszával még a regensburgi dómon is túltesz.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár