2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kincseket rejtett a piramis melletti vályogtégla-sír

2007. február 22. 12:30

Vályogtéglából épült, több mint 4000 éves sírt találtak Egyiptom legöregebb piramisa közelében Szakkarában - jelentette be Zahi Hawass, az Egyiptomi Régiségek Főtanácsának vezetője.

Egyiptomi és ausztrál régészek Kairótól délnyugatra végzett ásatáson bukkantak rá az ötödik dinasztia (i.e. 2508-2350) és a negyedik dinasztia (i.e. 2350-2200) közti átmeneti korból származó, fából készült szoborritkaságra. A lelet a felhasznált anyag miatt különleges, a kérdéses korszakról ugyanis mindezidáig úgy tudták, hogy többnyire követ használtak szoborkészítéshez - mondta el Szabri Abdel Aziz, az Egyiptomi Régiségek Főtanácsának munkatársa, a fáraók korából származó antikvitásokkal foglalkozó osztály vezetője.

Nézze meg a feltárás képeit galériánkban! 

A nagyjából életnagyságú kettős faszobor Ka-Hait, a szent lajstromok írnokát és nejét ábrázolja, és további négy faszobor, egy fából készült, gravírozott álajtó, továbbá két áldozati oltár társaságában találták egy terrakottából épült sírban. A sír Dzsószer fáraó lépcsős piramisa mellett, és Teti összeomlott piramisához közel került elő.

Zahi Hawass Ehnaton pecsétőrének sírja előtt

"Szakkara homokja sok titkot rejt"
- nyilatkozta Zahi Hawass kedden, majd gyönyörű szarkofágokat tárt az újságírók elé. A finoman festett szarkofágokat japán régészek találták egy pap és barátnőjének fakoporsójában. A koporsók az i.e. 1991-1789 közötti időszakból származnak. A Sobek Hat nevezetű papnak és a vele temetett nőnek is emberalakú koporsót készítettek, amelyek szorosan illeszkedtek a múmiák vonalához. A múmiákat egyelőre nem nyitották fel. A leletek azért különlegesen értékesek, mert ebből a korból egyelőre igen kevés tárgyi emlékkel rendelkeznek.

Pár nappal ezelőtt találták meg inen nem messze Ehnaton fáraó pecsétőrének sírját is, ahol gyümölcsszedő és -evő majmokat ábrázoló festmények díszítik a falakat.

Szakkara egyike Egyiptom legnépszerűbb turisztikai célpontjainak, több templomnak, sírnak és temetkezési komplexumoknak ad otthont. A fejlett turizmus azonban veszélyeket is rejthet magában, így a piramisok közelében nemrég korlátozták a gépjárművek behajtási lehetőségét.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár