2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Afrikából származhat a matematika

2007. február 23. 09:30

Afrikában ringott a matematika bölcsője: ezt bizonyítja az a felfedezés, amelyről az Eos című tudományos lap számol be március-áprilisi számában

Az állítást a lap arra alapozza, hogy végre sikerült megfejteni egy 22 ezer éves csontdarab ábráit. Ezt a mintegy 10 centi hosszú régészeti leletet fél évszázaddal ezelőtt találta meg Afrikában, a kongói Ishango közelében egy belga tudós. Egy brüsszeli múzeumban őrzik, három oszlopban különböző jelek találhatók rajta.

A tudósok fél évszázadon át vitatkoztak azon, hogy vajon mit jelképezhetnek ezek a jelek, amelyeket a világ legrégibb matematikai rejtélyének tartottak. Egyesek szerint holdnaptárról van szó, mások prímszámok egymást követő sorát vélték felfedezni bennük, ismét mások pedig egy kezdetleges számolóeszközre gondoltak.

Mint kiderült, utóbbiaknak volt igazuk. Az eredeti csont lelőhelye mellett ugyanis találtak egy másodikat, azon szintén ábrákkal, s kiderült - legalábbis ezt állítja az a régészekből, matematikusokból és mérnökökből álló tudóscsoport, amelynek eredményeit a lap ismerteti - hogy egy ősi nép matematikai eszközéről van szó.

Mindezt egy olyan számolási módra használták, mint amikor a mai ember ötösével számol, úgy, hogy négy függőleges vonalat egy ötödikkel keresztben áthúz. Ebben az esetben azonban az bonyolította a dolgot, hogy a 22 ezer évvel ezelőtti emberek nem a 10-es számrendszert használták, hanem valószínűleg a 6-os és a 10-es keverékét.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár