2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitálisan is elérhetők Anglia szovjet térképei

2007. március 1. 15:00

Első alkalommal váltak a nagyközönség számára is elérhetővé a Nagy-Britannia fontosabb városairól 1950 és 1990 között, a szovjet titkosszolgálat, a KGB szakemberei által rajzolt stratégiai térképek.

A szovjet katonai kartográfiai hivatalt 1919-ben hívták életre, és 1938-ban készítették az első térképet Angliáról. A projektet az 1950-es évek elején, a hidegháború eszkalálódásával gyorsították fel. A most megjelentetett digitális térképek eredeti darabjai az 1991-es baltikumi szovjet kivonuláskor került elő, akkor azokat egy gazdátlanul hagyott orosz vasúti kocsiban találták meg.

A térképek sok esetben a brit térképészeti felmérésnél is részletesebbek voltak. Az oroszok ugyanis azok készítésekor a műholdas képeket a lopott légifotók és a helyszínen dolgozó kémek eredményeivel ötvözték. Ennek fényében nem meglepő, ha a kereskedelmi kartográfiával szemben ezeken a rajzokon a katonai objektumokat és a különböző titkos létesítményeket is feltüntették.

London térképe

A térképek 16 ezer négyzetkilométernyi területet, ezen belül 103 angol város és falu területét fedik le. Nagyjából 80 városrész 1:10.000 léptékaránnyal készült el, ahol a térképeken az utcák jegyzékét, a terület szöveges leírását és a fontos épületek számozott listáját is megtalálhatjuk. A helységneveket minden esetben fonetikusan, cirill betűkkel írták le.

A térképeken az öszes olyan részlet megtalálhatók, amelyre egy invázió vagy egy háború esetén szükség lehet, így a hidak és alagutak magasságától kezdve a folyók mélységéig, és a folyóágyak szélességéig mindent feltüntettek. A telefonközpontok, kormányzati épületek és erőművek illetve más stratégiailag fontos építmények speciális színkódokkal ellátva kerültek rajzolásra, és mindegyiket egyedi számkód azonosítottak.

A szovjet kémek azonban nem csak a szigetországot részesítették ilyen kitüntetett figyelemben: szinte az egész világról - így Magyarországról is - hasonló felmérést végeztek. Érdekesség, hogy nagyon sok ázsiai és afrikai országban a mai napig ezek a térképek jelentik a legpontosabb, legrészletesebb és legmegbízhatóbb geográfiai felmérést is. Azt azonban a mai napig nem tudják, hogy a Szovjetunió pontosan miként vitte végbe ezt a gigászi feladatot.

A térképeket az envirocheck.co.uk oldalon lehet megrendelni, ahol március végéig ingyen is lehet nézegetni azokat.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár