2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A kulturális fővárosi címre készülnek a pécsiek

2007. március 2. 08:45

Pécs egyedülállóan gazdag kulturális rendezvénysorozatnak adhat otthont a 2010-es Európa kulturális fővárosa (EKF) program keretében az idén.

`A kulturális tárcánál elfogadásra vár az az általam szerdán leadott, 90 programot tartalmazó tervezet, melyre minden eddiginél nagyobb összeget, 380 millió forintot fordíthatunk az EKF-program költségvetéséből` - mondta Méhes Márton.

Beszámolt arról, hogy a programtervek kapcsolódnak az EKF idei, tanítás és tanulás elnevezésű felvezető évéhez, magukban foglalják a civil szervezetek és a lakosság kezdeményezéseit, szorosabbra fűzik Pécs viszonyát a partnervárosokkal, Essennel és Isztambullal. Emellett segítik a 2010-re való felkészülést.

A kulturális főváros oldala

Méhes Márton rámutatott arra: a rendezvények sokszínűek, közöttük kiállítások, koncertek, fesztiválok éppúgy lesznek, mint tudományos és oktatási témájú konferenciák. Példaként említette a Balkán világzenei fesztivált és az európai ifjúsági zenei fesztivált. Utóbbit május második felében tartják, mintegy három és félezer európai fiatal részvételével. A művészeti igazgató szerint mindezzel folyamatos építkezés kezdődik a programokat, a programtervezést illetően. Úgy vélte: "a korábbi, nehéz szakasz után most már nem kell visszanézni", a jövőt tekintve pedig komoly eredmények várhatók.

A pécsi EKF-program költségvetése 45 milliárd forint, ebből 9 milliárdot tesznek ki a működési költségek, amelyek a rendezvények forrásait is magukban foglalják. A fennmaradó összeget beruházásokra fordítják. A költségvetés tervezett európai uniós forrásokból, állami támogatásból, önerőből és támogatók felajánlásaiból áll.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár