2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Szex a könyvtárban

2007. március 8. 14:00

A rendszerváltáskor igen váratlanul érte a könyvtárosokat az üzleteket és újságosbódékat elárasztó szex- és pornókiadványok, aminek kezelésére egyáltalán nem voltak felkészülve - derül Eszenyi Miklósnak a Könyvtári Figyelő 1993/4-es számában megjelent tanulmányából.

Hazánkban az erotikus, szex- és pornókiadványok sokáig hozzáférhetetlenek voltak - írta Eszenyi Miklós. Máig sem tisztázott, hogy miért, hiszen - bár sokan próbálták - senki sem tudta megmondani azt sem, hogy mi igazából a szex vagy a pornográfia. A `leplek lehullása` tulajdonképpen a felvilágosító irodalom megjelenésével veszi kezdetét. Ma már furcsa, de a haladás jele volt, hogy folyóiratokban, vagy könyvalakban felvilágosító írások láttak napvilágot. Ezek mellett nagy sikernek örvendtek a klasszikus tanító-könyvek (pl. Káma Szútra, Illatos kert), majd a nyolcvanas években a párkapcsolatok szociográfiáját boncolgató Miskolczi Miklós-könyvek (pl. Mindenki mással csinálja, Hazudni boldog hitvest).

Aztán a hetvenes években már voltak meztelen nőket mutogató kártya- és aktnaptárak, illetve apró szexképek tarkították a Film-Színház-Muzsika, Magyar Ifjúság pletykarovatait. Szintén a hetvenes évektől nagy keresletnek örvendett az alkalmanként megjelenő Tollasbál vagy a Színész-Újságíró Magazin. Alkalmanként a mozik is vetítettek erotikus (művész)filmeket, elég utalnunk Pasolini rendezéseire.

A hanyatló nyugat ópiuma a Szuperbolában

A mai bulváron edződött olvasók örömmel olvashatják a szerző következő sorait, amely mintha a boldog békeidőkbe repítene vissza: "És ne felejtsük el, hogy "ünnepi" alkalmakkor (pl. szilveszter) Árkus József Parabolájában is megjelent néhány meztelen hölgy, sőt férfi is. Akik ezért Árkust támadták, nem sejthették, hogy eljön az az idő, amikor a magyar televízió, rádió, sajtó riportokat készít a pornósztár Cicciolinával, a transzvesztita Terry Blackkel, a híres kurtizánnal, Balogh Katival, a szexsztár Kiszel Tünde riporterként szerepel, a Friderikusz-showban pedig a Chippendale-férfiak vetkőznek, sőt a mozi bemutat 1-2 hazai filmet, mint a K. vagy a K2."

A szexkiadványok csúcséve talán 1989-1990 volt. Kezdetben csak olyan klasszikusnak számító művek jelentek meg patinás kiadóknál, mint Sade márki Justine-je Guillaume Apollinaire Tizenegyezer vesszője és O története. Több kiadó olyannyira sikeresnek tartotta - az immár nemcsak klasszikus - erotikus és szexkönyvek megjelenését, hogy sorozatokat indítottak, pl. Európa Könyvkiadó - Bibliotheca Erotica, Unió Kft. - Erotic Kiskönyvtár, Népszava Kiadó - Szextettek címmel. Hamarosan jöttek a gombamódra szaporodó új kiadók, rájöttek, hogy ez jó üzlet, kiadványaikkal sok pénzt kerestek, de a színvonal egyre süllyed(t).

Ezidőben a lapkiadás területén is lehulltak az ágyékkötők, megjelentek az erotikus magazinok, mint pl. az Erato, Apolló, Sapphó (azóta valamennyi megszűnt). Ezek akkor még igen mértéktartónak számítottak, átlagos aktképeket közöltek, ritkán egy-egy férfiét is (természetesen olyan megvilágításban, hogy a "kényes" testrészek takarva maradjanak). A vizuális megjelenítés terén az első bomba akkor robbant, amikor megjelent a Szeretkezés c. színes fotófüzet a Pszichoteam kiadásában. A szenzációhajhász sajtó hosszasan tárgyalta az esetet, leginkább azon csámcsogva, hogy a műhöz -lektorként- nevét adta két ismert pszichológus is.

De mit is kezdjen a könyvtáros a pornóval? A szerző szerint egyesek azt válaszolják: semmit, míg mások a kérdés árnyalására sarkallják őt. Szerintük ugyanis a nyugati országokban az erotikus kiadványok jó része a szociológusok számára is kiváló kutatási alapanyag lehet a jövőben. A hazai körkép ezzel szemben "siralmas. Könyvtáraink és könyvtárosaink előtt fehér foltként jelenik meg a szex- és pornóirodalom, s a többség hajlamos arra, hogy mindezt "trash" jelzővel illesse. Így aztán majdhogynem katasztrofális a helyzet".

Végül pedig egy jótanács: "Miért ne álljuk útját a szexkiadványok könyvtári megjelenésének? Ne felejtsük el, hogy az ilyen anyag megjelenésével bizonyára növekedne az olvasók száma. Tudniillik mindazok, akik eddig - a könyvtár arisztokratikus, elkülönülő jellege miatt - kiszorultak az olvasók közül, lévén az ők kedvenceit (ami az ún. intelligencia szemében szemét} a könyvtár eddig kirekesztette, most talán utat találhatnának a könyvtárhoz".

Aki további érdekességeket is szívesen olvassa, az a teljes tanulmányt itt megtalálhatja!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár