2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Előkerült egy Michelangelo

2002. július 12. 19:27

Akár tizenkétmillió dollárt is érhet Michelangelónak az a rajza, amelyre a közelmúltban bukkantak rá a manhattani Cooper-Hewitt múzeum takarítószobájában

Akár tizenkétmillió dollárt is érhet Michelangelónak az a rajza, amelyre a közelmúltban bukkantak rá a manhattani Cooper-Hewitt múzeum takarítószobájában. A rajz voltaképpen egy hétágú gyertyatartó terve, egyes feltételezések szerint egy zsidó menóráról van szó. A rajzot a művész fekete krétával és barna tussal készítette az 1500-as évek közepén használt krémszínű papírra.

"Ilyen nagyszerű leletre egy múzeum csak egyszer az életben talál rá" - örvendezett az intézmény igazgatója, Paul Thompson.

Mivel aláírás nem található rajta, eddig az ismeretlen művészek világítóeszköz-tervei között tartották. A Cooper-Hewitt dekorációs múzeum négy másik ilyen rajzzal együtt vásárolta meg még 1942-ben, összesen 60 dollárért. Most a múzeum egyik takarítószobájából került elő, és több szakértő egybehangzóan Michelangelo-alkotásként azonosította.

Valószínűleg egyike azoknak a michelangelói mestermunkáknak, amelyek közül mindössze tíz található az Egyesült Államokban.

A Reuters hírügynökség szakértőket idéz, akik szerint elképzelhető, hogy a gyertyatartót Michelangelo egy firenzei zsinagóga számára tervezte. Lehetséges ugyanakkor az is, hogy a Medici-család valamely síremlékében kapott volna helyet - ilyen típusú gyertyatartókat ugyanis a XVI. században a keresztény imaházakban is használtak.

A mű eredetiségét és az alkotó kilétét Sir Timothy Clifford, a skót nemzeti galéria vezetője - egyben a reneszánsz stílus elismert szakértője - állapította meg, amikor áprilisban New Yorkban járt. A specialista két héten át tanulmányozta azokat az ismeretlen festményeket, amelyek között az elfeledettnek hitt Michelangelo is rejtőzködött - írta a BBC. A rajzot valószínűleg a jövő év elején tekintheti meg a nagyközönség.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár