2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Berlini múzeum segíti a moszkvai hadizsákmány-kiállítást

2007. március 14. 10:15

Egy Meroving-kori tárgyakat felvonultató moszkvai kiállítás a második világháború végén Németországból elvitt műkincseket is bemutat.

 
A Puskin-múzeumban kedden megnyílt, A Merovingok kora: Európa határok nélkül (Epokha Merovingov: Yevropa bez Granits) című régészeti tárlat közel 1300 olyan tárgyat (nyakéket, melltűt, övcsatot, szobrocskát) tartalmaz, amely az 5. és a 8. század között a mai Franciaország, Belgium és Németország területének zömét uraló frank dinasztiához kötődik.

A kiállítás különlegessége az, hogy megrendezésében - a Puskin-múzeum, az Oroszországi Történeti Múzeum és a szentpétervári Ermitázs mellett - részt vett a Berlini Őskori és Ókori Történeti Múzeum is, amely a kiállított műtárgyak közül mintegy hétszáznak a gazdája volt, mielőtt a szovjetek 1945-ben kárpótlás címén - a németek által a szovjet kulturális örökségben véghezvitt háborús pusztításért - elvitték őket.

Mindenesetre a német kulturális államminiszter hétfőn megerősítette hazája igényét az Oroszországba vitt, s hat évtizeden át eltűntnek tartott műkincsekre. Ha azt mondjuk, hogy ezek a tárgyak a világörökség részét alkotják, az mit sem változtat Németország álláspontján, amely szerint a kulturális értékek nem zsákmányolhatók és azokat vissza kell adni a nemzetközi jog értelmében - mondta Bernd Neumann egy moszkvai sajtókonferencián.

Wilfried Menghin, a berlini múzeum jelenlegi igazgatója és a moszkvai kiállítás egyik kurátora reményét fejezte ki, hogy a műtárgyak idővel visszakerülnek Németországba, de számolt a realitásokkal.

A berlini múzeumból a náci Németország veresége után mintegy 11500 műtárgyat vittek a Szovjetunióba  - mondta Menghin a The Moscow Times című moszkvai lapnak.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár