2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kisztori: 50 éve alakult a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség

2007. március 21. 12:30

Kutathatatlan reformtörekvések

A KISZ az ideológia hatékony csepegtetése érdekében rácsatlakozott a beat-mozgalomra is: rendezvényeiken engedélyezték a beat-zenekarok fellépését, a klubéletbe is bevonták a beat-zenészeket. A `Forradalmi Ifjúsági Napok` megrendezésén túl a hetvenes évektől számos ifjúsági akciót indítottak: `Egyetemisták és főiskolások művelődéséért`, az `Edzett ifjúságért`, vagy a `Művelt ifjúságért, korszerű műveltségért` - s más hangzatos elnevezések alatt.

Che Guevara az 1960-as KISZ-kongresszuson

A diszkórobbanás sem kerülte el a KISZ-t, sőt 1980-ban a KISZ KB Kulturális Osztálya már a diszkó-kultúra felkarolásában és befolyásolásában vélte felfedezni az ifjúság megnyerésének új eszközét. A korszakra oly tipikus nyelvezetű iratanyagot olvasva "gondolatban visszaröppenhetünk fiatalkorunk színhelyeire, vagy éppen az átélés varázsa nélkül, egy 'ifjúság(szórakoztatás)politikai' pillanatképpel találkozhatunk" - írja a dokumentumot bemutató kutató, Müller Rolf.

Az 1986-os szervezeti szabályzat szerint politikai hivatása még mindig az, hogy "közvetítse a marxizmus-leninizmus eszméjét és annak szellemében nevelje tagjait, az ifjúság körében hirdesse és képviselje a párt politikáját" ... "Az ifjúsági szövetséget az illetékes pártszervek és -szervezetek közvetlenül, politikai eszközökkel irányítják. A párthatározatok a KISZ szervei és szervezetei számára kötelezők."

Csernobil után és a gorbacsovi reformok hatására a KISZ-ben is megindult a "bomlás", a politikai erjedés. A debreceni Vekeri-tónál tartott tanácskozáson KISZ-en belüli vagy ahhoz kapcsolódó szerveződések is részt vettek: például a Vega Szövetség (Korom Pál vezetésével), a KISZ KB kutatócsoportjában dolgozó Pál Tamás "vándorprédikátor" köre, valamint a Mikroműhely nevet viselő csapat, továbbá a Vekeri-tavi tanácskozás fő szervezője, a KISZ KB Középiskolások és Szakmunkástanulók Tanácsa.

Fiatalok egy KISZ pinceklubban, 1978

A nyolcvanas évekre legitimációs gondokkal küzdő KISZ a párt reformkommunista irányához kapcsolódva a demokratikus szocializmus égisze alatt az átalakulás útjára lépett: punkkoncerteknek biztosított helyszínt, egyetemi menzák feljavítását vitte keresztül.

A reformtörekvések azonban ma sem értékelhetők a szaktudomány számára, ugyanis a kutatók szerint a KISZ iratanyaga meglehetősen hiányos állapotban került a Politikatörténeti és Szakszervezeti Levéltárba. Több KISZ-vezetőségi ülés iratai nem érkeztek be a levéltárba és az alternatív szervezetek üléseiről sincs írásos dokumentum.

A rendszerváltás óta vitatott KISZ-vagyon összetétele:
  • ingatlanok: vendégház, üdülő, pártház, oktatási intézmény
  • Országos Rendezvényszervező Iroda
  • Ifjúsági Lapkiadó Vállalat
  • Ezermester Úttörő és Ifjúsági Kereskedelmi Vállalat
  • Expressz Ifjúsági és Diák Utazási Iroda (20 megyei és 16 kiemelt kirendeltséggel, 10 000 férőhelyes belföldi szálláshely kapacitással)
  • Központi Művészegyüttes (központi énekkar, KISZ- és Úttörőtánckar, egyetemi énekkar, kamarazenekar, Új Zenei Stúdió, Ifjú Gárda fúvószenekar, rajkózenekar, irodalmi színpad, Úttörőegyüttes)
A rendszerváltás során aztán 1989. április 21-én a szervezet kimondta monopolhelyzetének feladását (elismerte más ifjúsági szervezetek alakulásának jogát), függetlenedését az MSZMP-től, egyben átalakult Magyar Demokratikus Ifjúsági Szövetséggé (Demisz).

Önnek milyen KISZ-es élményei vannak? Itt megoszthatja velünk!

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár