2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Boldoggá avathatnak egy meggyilkolt rendőrtisztet

2007. március 20. 11:00

Luigi Calabresi felügyelőt, a milánói rendőrkapitányság politikai osztályának helyettes vezetőjét 1972-ben két pisztolylövéssel gyilkolták meg háza előtt.

Calabresit valószínűleg azért ölték meg, mert ő hallgatta ki az 1969. decemberében a milánói Piazza Fontanán elkövetett merénylet egyik gyanúsítottját, az anarchista Giuseppe Pinellit, aki máig tisztázatlan körülmények között kiesett a rendőrség épületének ablakán. A merényletért a szélsőbaloldali Lotta Continua (Folyamatos Harc) nevű szervezet két tagját ítélték el. Most egy pap Calabresi boldoggá avatását kezdeményezte.

Ennio Innocenti római pap Calabresi gyóntatója volt, és úgy véli, hogy a felügyelő, akit jó kereszténynek ismert és aki a terrorizmus áldozata lett, méltó arra, hogy boldoggá avassák. A folyamat elindításáért Camillo Ruini római vikáriushoz fordult, mivel Calabresi életének nagy részét a fővárosban töltötte. A vikáriustól azonban azt a választ kapta, hogy bár neki személy szerint nincs ellenvetése, az illetékes a milánói érsekség, mert a felügyelő az északi városban halt meg. Dionigi Tettamanzi bíboros, akihez Innocenti ezután fordult, levélben közölte: véleménye szerint ez az ügy ma még vitákat válthat ki, célszerűbb várni.

A római pap azonban türelmetlen, mondván, hogy ő már öreg, akárcsak azok, akik ismerték a felügyelőt, tehát gyorsan kellene cselekedni, ha még meg akarják hallgatni a tanúkat. Innocenti várakozás közben sem tétlenkedik. Gyűjti a dokumentumokat, keresi azokat, akik tanúskodhatnak amellett, hogy Calabresi méltó a boldoggá avatásra - írta a Corriere della Sera című olasz napilap.

Calabresi felesége, bár megerősítette, hogy férje jó keresztény és jó családapa volt, csodálkozik azon, hogy valaki boldoggá akarja avattatni, mert, mint mondta, férjén kívül sokan mások is áldozatai lettek a terrorizmusnak azok közül, akik becsületesek voltak és az állam érdekeit tartották szem előtt. Jelenleg folyamatban van a boldoggá avatás Rosario Livatino bíró esetében - őt a maffia gyilkolta meg 1990-ben - valamint Marcello Candia vállalkozó ügyében, aki javait adományokra fordította. A szentté avatás eljárása Salvo D'Acquisto csendőr ügyében zajlik, ő élete árán 22 embert mentett meg, és hasonló eljárás folyik Giorgio La Pira, Firenze egykori polgármestere, a Casa Famiglia nevű keresztény szervezet alapítója esetében.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár