2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újra buzognak a Schönbrunni kastélypark szökőkútjai

2007. április 26. 08:00

Újra buzog az összes szökőkút a bécsi Schönbrunni kastély, miután nyolcévi munka - és egy rövid leállás - után befejeződött a barokk kerti műemlékek helyreállítása.

Ezzel a második világháború óta először újra működik a (`kút` szót nevében is hordozó) kastélypark valamennyi szökőkútja. Először a Neptun-kút restaurálása fejeződött be 2002-ben, majd a (mesterséges) Római romé három éve, végül most a schönbrunni domb lábánál fekvő Obeliszk-kúté. A három műemlék restaurálása 11,6 millió euróba került, a költségeket kizárólag a kastélyt működtető társaság bevételeiből fedezték.

A Neptun-kút

Az Obeliszk-kút Mária Terézia utasítására épült 1775 és 1780 között, mint a császári abszolutizmus szimbóluma. A négy kő-teknősbéka hátán emelkedő oszlopra a császárnő - egyiptomi minták alapján - hieroglifákkal vésette fel a Habsburg-dinasztia történetét. Az 1778-ban készült, az elmúlást és a halált jelképező romantikus Római romot száz évig teljesen elhanyagolták, s végül a restaurálás eredményeként "valódi" romból "hiteles" rommá minősült át. 2004 óta ismét színekben pompázik, egy részletes történelmi akvarell alapján restaurálták. A Neptun-kút esetében is egy történelmi fotót vettek igénybe a műemlék eredeti külsejének utánzására.

Az Obeliszk-kútról néhány, inkább elbizonytalanító történelmi skiccen kívül csak egy fotó maradt fenn, de erről nem volt megállapítható, hogy milyen lehetett az egykori (zenés) vízi játék. A kút egyes hírek szerint a két világháború között még működött. Ezért a kastélypark vezetése felhívással fordult az emberekhez, hogy aki még emlékszik a vízi játékra, vagy vannak fényképek a birtokában róla, segítsen az eredeti állapot helyreállításában.

Az Obeliszk-kút mostantól naponta 10 és 16 óra között működik, eltérően az egész nap buzgó Neptun-kúttól és Római romtól Ez ugyanis az utóbbi kettőhöz viszonyítva túlságosan energiaigényes. A pénz pedig egyelőre a kastélyparkban maradt egyetlen, még restaurálatlan műemlék, a "kis Gloriette" helyreállítására szükséges.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár