2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Megtalálták az igazi Gladiátort

2007. május 3. 11:00

Egy véletlen felfedezés hozta napvilágra azt a közel 2000 éves mozaikot, amely Commodus császár kedvenc, a mozifilmes karakterre is sokban emlékeztető gladiátorát ábrázolja.

A mozaikot az olasz kutatók a sportszerető Commodus császár kedvelt lakhelye, a Rómától déle található Villa dei Quintili mellett találták meg. A kép egy Montanus nevű gladiátort ábrázol, aki egy háromágú szigonyt tart a kezében, és mellette egy bíró jelenti be a győzelmét. Az ásatást vezető Riccardo Frontoni régész szerint ez egy igen fontos és lenyűgöző felfedezés, és lehetséges, hogy - a filmbeli Maximushoz hasonlóan - Montanus volt Commodus kedvence, és a mozaikot ezért készítették el.

A 180 és 192 között uralkodó Commodus köztudottan szerette a gladiátorok küzdelmét, ezért a villájához közel lévő kis amfiteátrumot - a tulajdonosa kivégeztetése után - megszerezte magának, ahol kedvére gyakorolhatott. Erre szüksége is volt, hiszen ő is többször harci öltözéket öltött, és nyíltan küzdött a képzett harcosokkal a római arénákban.

Bár ezzel a szenátus rosszallását is kiváltotta, sikereket mégsem aratott, és szinte mindig alulmaradt. Ez pedig csak a nyerteseknek volt rossz, akiket szinte mindig kivégeztek. A császár halálát 193 újévén a gladiátorok fölött tartott ünnepi szemle közben testőrei okozták, így a mozifilm végső összecsapása csupán a fantázia szüleménye.

Az új felfedezés vasárnapi bejelentése után alig pár órával a műkincstolvajok az őröket kijátszva sikertelenül próbálták meg a mozaikot a földről felszedve ellopni. A régészek szerint Montanust viszonylag kis kár érte, amelyet hamarosan restaurálnak majd.

A gladiátorok a birodalom minden pontján kedveltek voltak, erről tanúskodnak a Szombathelyen talált figurák is. A műkincstolvajok pedig nemrég egy teljes reliefet loptak el, amelyen gladiátorok küzdöttek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár