2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Digitális kihívásokkal küzd a legnagyobb fotóarchívum

2007. május 8. 13:00

Komoly kihívást jelentenek az olcsó internetes fotószolgáltatások az egyik legnagyobb képszolgáltató Corbisnak, amely a Microsoft-alapító Bill Gates tulajdonában van.

Bill Gates 1998-ban hozta létre a fotószolgáltató Corbis céget, amely hatalmas mennyiségű történelmi fotót szerzett be, köztük a Bettmann gyűjtemény 11 millió fényképmásolatát és negatívját, a franciaországi Sygma gyűjtemény engedélyezési jogait és a német Zefa ügynökség anyagait.

A Corbis tulajdonában vannak a szentpétervári Ermitázs, a philadelphiai Művészeti Múzeum és a londoni Nemzeti Galéria műalkotásainak digitális reprodukciós jogai is. A cég összesen több mint 100 millió kép jogát képviseli vagy birtokolja, amelyek között sok igen híres fénykép is található, pl. Arthur Sasse fényképe, amelyen Einstein kinyújtja a nyelvét, vagy a Marilyn Monroe-ról készült kép, ahol a metróhuzat felkapja a színésznő szoknyáját.

Fotóarchívum a föld alatt

A tényleges digitalizálás még sokáig eltarthat: az 50 milliós Sygma gyűjteményből például még csak 800 ezer képet dolgoztak fel. A fényképeket nem a cég székhelyén, Seattle-ben őrzik, ott csak azok digitális változatai találhatók. Az Otto L. Bellmann gyűjteményt és a többi kisebb gyűjteményt egy régi pennsylvaniai mészkőbányában, kb. 70 méterrel a föld alatt tartják, a Sygmát pedig egy Párizs melletti speciális intézményben fogják elhelyezni.

Az ikonikussá vált képek használatát jelenleg darabonként átlagosan 250 dollárért engedélyezik, és a cég évente 250 millió dollárt keres a fényképek eladásán, ám szerintük a tartalomvédelem online kiterjesztése is megnövelhetné ezt a bevételt. Amit ugyanis a Corbis - több más szolgáltatóhoz hasonlóan - nem láthatott előre, az az ún. kis ügynökségek - Fotolia és iStockPhoto - számának növekedése volt. Ezek az oldalak kihasználják a közösségi újságírást, amely a tömegek - legtöbbször blogokban közzétett - információit és az általuk készíztett képeket használja fel.

Ezek az ügynökségek átlag 1-5 dollár között veszik a képeket a kiváló minőségű felszereléssel rendelkező amatőr és félprofi fényképészektől. Bár az online ügynökségek egyelőre csak kis szeletét birtokolják a 2 milliárd dolláros fotópiacnak, az elemzők szerint az olcsó árak hamarosan elvehetik az üzletet a magasabb árakkal dolgozó képektől. "Gondoljunk arra, milyen vizuális a világ: hamarosan minden mobillal lehet fotózni. Ha megfelelően jó és jogtiszta képeket kaphatunk 2 dollárért, akkor miért fizetnénk 200 dollárt a Corbisnak" - teszi fel a kérdést Barbara Coffey a Kauhman Brothers cég elemzője.

Egy fotó a legendás milliók közül

Mindeközben komoly aggodalmat keltett a Corbis vezetőségében a konkurencia előretörése a kérdésben: a Getty tavaly 50 millió dollárért vásárolta fel az iStockPhoto-t. A Corbis számára így az alapító tulajdonos Gates tervei lehetnek döntőek, ugyanis nem véletlen pletykálnak arról, hogy a Microsoft a Yahoo felvásárlására törekszik, hiszen a keresőóriás tulajdonában lévő, Yahoo Photo helyére lépő Flickr megszerzésével ezt a problémát is orvosolni lehetne.

"Manapság sokkal érdekesebb és innovatívabb dolgok történnek a Flickr oldalain, mint a Corbisén vagy a Gettyén. Ha ezt a lehetőséget mi is ki tudjuk használni, hogy megtaláljuk a Corbis fényképészek következő nagy csoportját, akkor ez számunkra is nagy lehetőséget jelent" - véli a vállalat leendő vezetője, Gary Shenk.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár