2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az érzékeny diktátor ismeretlen oldala

2007. május 8. 11:00

Sztálin halála után több mint 50 évvel kerültek elő anyjának eleddig ismeretlen emlékiratai egy korábban titkos szovjet levéltárból Grúziában.

A szovjet diktátor 1878-ban született (és nem 1879-ben, ahogy azt később állította) Beso és Keke Dzsugasvili, egy suszter és egy varrónő fiaként. Keke emlékiratait a korábban titkos szovjet levéltárban a grúz elnök, Mikhail Saakashvili adta át pár hónappal ezelőtt Simon Sebag Montefiore történésznek, aki azokat a pár nappal ezelőtt megjelent Ifjú Sztálin (Young Stalin) című könyvéhez használta fel. A történész szerint Sztálin soha nem tudott az emlékiratokról, hiszen akkor valószínűleg megsemmisíttette volna azokat.

Az emlékirataiban Keke felfedi, hogy Joszif érkezésekor már két gyereket elvesztett, ezért Szoszó születését vallási csodának tartotta. Sztálin anyja egy közismerten szép nő volt, és a könyv szerint Szoszót a virágok iránti szeretettel tanították meg járni: egy kamillavirág után kapkodva tette meg első lépéseit. A nő részletesen megörökítette vetéléseit, betegségeit és azt a balesetet is, ami később félig megnyomorította.

A naplóból megtudhatjuk, hogy fiával együtt egy brutális alkoholista árnyékában éltek, az "apja ugyanis nem tudta abbahagyni az ivást... remegtek a kezei, és már a cipőjét sem tudta megkötni." "Szoszókám nagyon érzékeny gyerek volt" - írta Keke, és azt is megörökítette, hogy amikor Joszif hallotta, hogy apja részegen danolászva ér haza, anyját a szomszédokhoz küldte.

A nő sokat küzdött azért, hogy fiának segítsen megszerezni a papszeminárium ösztöndíját Tbilisziben. Pár évvel később azonban Sztálin fellázadt az iskola vezetői ellen, és forradalmárnak nevezte magát, aki a cár bukását akarja. Az anyja ekkor Tbiliszibe utazott, hogy megakadályozza fia kicsapását. A fiú dühöngve fogadta anyját, és bár ő vigasztalni akarta, Kekét döbbenten érte fia első hazugsága.

Amikor aztán Sztálin az állam élére került, a nő nem volt hajlandó Moszkvába költözni, és haláláig Grúziában élt. A diktátor közismerten dührohamot kapott, amikor anyjához újságírók utaztak, és a Politbürónak a következő utasítást adta: "Arra kérlek, hogy tiltsd meg annak a sajtót megfertőző szűklátókörű csőcseléknek, hogy interjúkat készítsenek az anyámmal, és hasonlókkal. Kíméljetek meg ettől a szenzációhajhászástól".

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár