2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Nofertitiért küzd Egyiptom

2007. május 15. 10:00

Egyiptom egy hónappal ezelőtt kérte kölcsön Németországtól Nofertiti büsztjét, hogy ha az nem is térhet haza véglegesen, egy ideiglenes kiállításon végre a Nílus mentén is bemutathassák.

A német döntés felháborította Zahi Hawasst, az Egyiptomi Régiségek Főtanácsának vezetőjét, aki a sajtónak az ügy kapcsán elmondta, hogy `ha a berliniek nem változtatnak a döntésen, újult erővel harcolunk a szobor végleges hazatéréséért, és nem rendezünk több vándorkiállítást az országban`. Az ügy kapcsán a főrégész a világ összes múzeumát felszólította a törvénytelenül elvitt egyiptomi kincsek visszaadására.

Hawass ugyanis azt tervezi, hogy mire az új egyiptomi múzeum 2012-ben megnyitja kapuit, az összes korábban elvitt műkincset visszaszerzik, és azok ott lesznek láthatók. Hawass korábban az UNESCO segítségét kérte a lopott tárgyak visszaszerzésében, ám a küzdelem egyelőre lehetetlen vállalkozásnak tűnik.

Az egyiptomi Indiana Jones azonban komoly ellenállásba ütközött a múzeum részéről. A berliniek az ügy kapcsán egyenesen attól félnek - ismerve Hawass általuk "gengszterinek" nevezett módszereit - hogy ha akár három hónapra is kikölcsönöznék a szobrot, azt soha nem látnák viszont. Hawass azonban az ügy kapcsán kijelentette: "nem mi vagyunk a Karib-tenger kalózai. A 21. században vagyunk, és együttműködünk az összes országgal, akik becsülik a munkánkat."

A probléma persze igen szerteágazó, hiszen az elmúlt évszázadok során több ezer régiséget vittek el az országból, amelyek közül többet elloptak, míg másokat az ásató régészek vittek haza. A legtöbb értékes kincs a világ legnagyobb múzeumaiba került. A Hawass által visszakövetelt kincsek listájának tetején Nofertiti Berlinben kiállított büsztje és a British Múzeumban látható Rosette-i kő áll. A főrégész szerint a berlini múzeum akciójával bebizonyította, hogy a büszt lopott tárgy.

Dietrich Wildung, a berlini Egyiptomi Múzeum vezetője szerint a német hatóságok régóta állítják, hogy a tárgy túl sérülékeny a szállításhoz. Szerinte "egyiptomi kollégáink jól tudják, hogy Nofertiti két okból nem hagyja el Németországot: először annak állagvédelme, másodszor biztonsági okok miatt". A német illetékesek szerint "Nofertiti nem egy popsztár, aki egyszerűen turnézni indulhat. Egyébként is a múzeum jogos tulajdona: 1920-ban a Borchardt ásatást finanszírozó James Simon adományozta nekik." Hawass azonban a második szemponttal nem ért egyet, szerinte ugyanis semmilyen veszély nem fenyegetné a tárgyat a szállítás során.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár