2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kutatható lett a náci archívum

2007. május 17. 10:00

A törvényi akadályokat kikerülve elérhetővé tették a 17,5 millió egykori fogoly, kényszermunkás iratait őrző Bad Arolsen-i archívum kutathatatlan iratanyagának digitális másolatait.

A Vöröskereszt eltűnt embereket nyilvántartó szervezete (ITS) által felügyelt archívum elkészítette a dokumentumok digitális másolatait, s megkezdi szétküldésüket a lehető legrövidebb időn belül. A dokumentumokat fogadó intézmények pedig felkészülhetnek a másolatok nyilvános használatára.

Az Egyesült Államok, Franciaország és Németország töb százezer dollárnyi támogatást ígért ahhoz, hogy lemásolják és terjesszék a dokumentumokat. A keddi döntéssel - amely jelentősen lerövidítheti a dokumentumok elküldését - megkerülték azt a tavaly kötött megállapodást, miszerint csak akkor hozhatják nyilvánosságra az eddig zárolt iratokat, ha mind a 11 ország képviselője ratifikálta az államközi szerződés módosítását.

A módosítást eddig az Egyesült Államok, Izrael, Lengyelország, Németország, Belgium, Hollandia és Nagy-Britannia hagyta jóvá. Luxemburg, Görögország, Olaszország és Franciaország jóváhagyása még nem történt meg.

A németországi, Hessen tartománybeli Bad Arolsenben 17,5 millió egykori fogolyra, kényszermunkásra és elűzöttre vonatkozó feljegyzést tartanak elzárva. A dossziékhoz eddig csak életben maradt áldozatok és közvetlen hozzátartozók férhettek hozzá, harmadik fél pedig csak a közvetlenül érintett írásos beleegyezésével tekinthetett bele az anyagokba.

Németország a legutóbbi időkig a személyiségi jogokra, a magánszféra sérthetetlenségére hivatkozva állt ellen a zárlat feloldásának. A nyitást családtagok is szorgalmazták, azzal érvelve, hogy elvész számukra szeretteik életének egy lényeges szakasza.

A keresőszolgálat 1946-ban telepedett meg Bad Arolsenben, s 1955 óta áll az ICRC irányítása alatt. Feladata eredetileg eltűntnek nyilvánított személyek felkutatása volt, később kárpótlásra jogosult túlélők is fordultak az intézményhez hányattatásaikat bizonyító dokumentumokért. Az archívumban egyebek között mentális betegségekről, homoszexualitásról és orvosi kezelésekről is találhatók feljegyzések.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár