2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Dzsingisz kán öröksége a Nemzeti Múzeumban

2007. május 24. 13:00

Megnyílt a Dzsingisz kán és öröksége című kiállítás szerdán Budapesten, a Magyar Nemzeti Múzeumban. A tárlat anyagát hat teremben, több mint 1500 négyzetméteren mutatják be.

Világjáró tárlat magyar különlegességgel

Hiller István oktatási és kulturális miniszter a megnyitó előtti sajtótájékoztatón a mongol-magyar kulturális kapcsolatok legjelentősebb vállalkozásának nevezte a tárlatot. `Ez a kiállítás egy különleges képességű vezért, egy meghatározó történelmi személyiséget és egy világbirodalom mindennapjait mutatja be olyan gazdagon és látványosan, ahogy eddig még senki nem látta` - mondta a megnyitó ünnepségen a miniszter.

Hiller István megtiszteltetésnek nevezte, hogy Bonn, München, Schallaburg és Isztambul után Magyarországon is látható a több mint 600 műtárgyat felvonultató tárlat, amit a világon eddig több százezren csodálhatták meg. Mint mondta, Magyarországon eddig soha, sehol nem látott leletek gazdagítják a Mongol Birodalom 800 éves történetét bemutató vándorkiállítást, amelynek létrehozásakor a kurátorok az élményszerűségre helyezték a hangsúlyt. A kiállított darabok értékét jelzi, hogy a magyar állam összesen majdnem három és fél milliárd forintos garanciát vállalt a kiállításra - tette hozzá a szaktárca vezetője.

Kulturális miniszterek nyitották meg

A miniszter elismerően szólt a Mongólia történelmét a XX. századig bemutató tárlattal egy időben megnyílt, Tatárjárás című kiállításról is, amely az 1241-42-es mongol hadjárat emlékeit vonultatja fel. Igazi kuriózum, hogy a mongol történeti szemszög mellett megjelenik a magyar nézőpont is - mutatott rá.

Kovács Tibor, a múzeum főigazgatója - párhuzamot vonva a mongolok történelmével - arról beszélt, hogy elődeinktől sokan rettegtek a kalandozások idején, és 1100 évvel később mégis honfoglalás-kiállítást rendeztünk Európa több városában, bizonyítva azt, hogy őseink nemcsak pusztítottak, hanem egy sajátos művészetet, kultúrát képviseltek. Ulzijszaihan Enhtuvsin, Mongólia oktatási, kulturális és tudományos minisztere örömét fejezte ki, hogy a kiállítás nemcsak a pusztító mongol seregeket idézi meg, hanem a világbirodalom kulturális hatásaival és széles látókörű irányítóinak történelmi szerepével is foglalkozik. Kitért arra, hogy az elmúlt években Európa-szerte megváltozott Dzsingisz kán értékelése. Példaként említette, hogy egyesek szerint a világhódító volt az, aki a ma globalizációnak nevezett folyamatot elindította.

A megnyitóhoz kapcsolódóan Ulzijszaihan Enhtuvsin és Hiller István mongol-magyar kulturális egyezményt írt alá. A három évre kiterjedő megállapodás értelmében a felek kölcsönösen támogatják az oktatási intézmények, a tudományos akadémiák, a kulturális intézmények közötti együttműködést és tapasztalatcserét.

A kiállításon csaknem 10 olyan tárgy látható, amelynek biztosítási értéke egyenként is meghaladja az 1 milliárd forintot. A tárlat szeptember 2-ig tekinthető meg a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár