2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Felülvizsgálják az orosz tankönyvek hazafias tartalmát

2007. május 24. 15:00

Az orosz történelemtanárok körében gondolatébresztő megközelítése miatt igen népszerű tankönyv betiltását követően az orosz Oktatási Minisztérium elrendelte a többi könyv felülvizsgálatát is.

Ahogy az ország lassan átértékelte a szovjet történelmet, sokaknak egyre nyomasztóbb volt a gondolat, hogy olyan történelmet tanítsanak, amit nem is ismernek. Így Jekatyerina Kozlova történelemtanár például 10 évig nem is tanított, inkább a történelmi könyveket és levéltárakat bújta, hogy behozza lemaradását. Mostanra azonban más okból ugyan, de ismét nehézzé vált a történelem oktatása: az orosz hatóságok be akarnak vonni minden olyan könyvet, amely szerintük túlságosan merészen fogalmaz.

Az egyik ilyen kiadvány Igor Dolutszkij `20. századi történelem` című műve, amelyet 10 éven keresztül mintegy félmillió tanuló használt egész Oroszországban, most azonban azt az Oktatási Minisztérium nem hagyta jóvá. Kozlova nem szívesen válik meg a könyvtől, amely levéltári dokumentumokat felsorakoztatva igyekezett segítséget nyújtani Oroszország viharos történelmének megismerésében a Romanovok bukásától a Szovjetunió felbomlásáig. Minden fejezet végén különböző véleményeket és kérdéseket lehetett olvasni az adott történelmi eseménnyel kapcsolatban.

Feltámad a múlt: úttörők szalutálnak Moszkvában

Az egyik fejezet végén például a könyv arra buzdította a diákokat, hogy folytassanak vitát arról: a mostani Oroszország valóban demokrácia-e. Az ehhez hasonló provokatív kérdések miatt döntött a minisztérium a könyv betiltása mellett. A minisztérium egyik munkatársa szerint a Dolutszkij könyv "megvetést kelt múltunk és az orosz emberek iránt".

Kozlova szerint azonban az ilyen "provokáció" nem csak a diákok számára hasznos, hanem a tanároknak is, akik közül sokat szintén át kellene nevelni. "Az iskolákban tanító tanárok többsége még egy másik korszakban nőtt fel és tanult, nem mindenki számára megy könnyen a változás. Így ma túl nagy különbségek vannak a történelemtanításban." A tanárnőt az is aggodalommal tölti el, hogy Putyin elnök az Orosz Tudományos Akadémia történészeit kívánja megbízni a tankönyvek felülvizsgálatával, hogy azok valóban "hazafias" érzelműek legyenek.

Tavaly ugyanis a második világháborús veteránok egy csoportja panaszt nyújtott be Putyinhoz, hogy néhány tankönyv nem hangsúlyozza eléggé a szovjet csapatok hősiességét, inkább a háború kevésbé hízelgő aspektusaival foglalkozik. De Kozlova úgy véli, nem a tanárok feladata, hogy patriotizmusra tanítsanak, és inkább arra kellene oktatniuk az ifjúságot, hogy elgondolkozzanak a múltjukon. Az Oktatási Minisztérium azonban más véleményen van. Ha befejeződik a tankönyvek átvizsgálása, kiválasztják azokat, amelyeket az iskolák használhatnak, ahol "nem lesz helye a történelem eltorzítására irányuló ál-liberalizmusnak."

Az Oktatási Minisztérium által az iskolai tantervek és tankönyvek átvizsgálásával megbízott Oktatási Intézet tagja, Ludmilla Alekszaskina történész szerint jogosan tiltották be Dolutszkij könyvét, bár elismeri, hogy a szöveg pontos tényeket tartalmaz. "Nem vitatjuk a szerző által felhasznált tényeket. Ennél sokkal fontosabb, hogy az író gúnyos képet fest a szovjet történelemről; leereszkedő stílusban és ironikusan ír a tragikus eseményekről." Szerinte Dolutszkij stílusa a 90-es évek elejére jellemző, ma már azonban eljött az idő, hogy "sokkal higgadtabban közelítsünk történelmünkhöz", még akkor is, ha a minisztérium módszere sokakban aggodalmat kelt.

A 17 évesek számára azonban Lenin, Sztálin és a totalitárius rendszer a múlt ideológiájához tartoznak, ezért az ő meggyőzésük az egységesen irányított, nacionalizált tananyag birtokában egyáltalán nem lesz könnyű - állítják a szakértők.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár