2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Cseh kommandósok végeztek a holokauszt kitervelőjével

2007. május 31. 15:00

Angliában kiképzett cseh kommandósok hatvanöt évvel ezelőtt, 1942. május 31-én végeztek Prágában Reinhard Heydrichhel, a német biztonsági szolgálat volt helyettes vezetőjével.

Emigráns kommandósok akciója

Hitler már 1938 márciusában olyan követelésekre buzdította a csehszlovákiai szudétanémet kisebbséget, amelyek teljesítése autonómiát adott volna neki. Amikor azonban Benes csehszlovák elnök brit-francia nyomásra tárgyalásokat kezdett a szudétanémetekkel, ez utóbbiak vezére, Konrad Henlein elvetette a csehszlovák államfő teljes autonómiára vonatkozó ajánlatát, és megszakította a kapcsolatokat a prágai kormánnyal. Hitler 1938. október 1-jén megkezdte a Szudéta-vidék megszállását, miután Münchenben ehhez megkapta a brit-francia hozzájárulást is.

A német csapatok 1939. március 15-én bevonultak Prágába, majd megszállták Cseh- és Morvaországot, ahol "protektorátus" létesült. Hitler 1939. augusztus 31-én elrendelte a Lengyelország elleni támadást, ami néhány nap múlva Berlinnek szóló brit-francia hadüzenetet váltott ki. Október 6-án a németek megnyitották az auschwitzi koncentrációs tábort, 1941. július 6-án vette kezdetét az "Endlösung", amikor a nácik megkezdték a zsidók módszeres irtását.

Londonban 1940 júliusában emigráns csehszlovák polgári kormány alakult, amely Eduard Benest nyilvánította államelnöknek. Ez a kormány nem folytatott szovjetellenes politikát, így 1941 őszén Moszkva is elismerte. A cseh kommunisták otthonról igyekeztek kiszélesíteni a Hitler-ellenes erők szövetségét nemcsak az országon belül, hanem a nyugati emigrációban is. Úgy ismerték el a londoni emigrációs kormányt, mint amely általában külföldön képviseli az országot; minden támogatást megadtak neki, jóllehet lényeges politikai kérdésekben ellentétes nézeteket vallottak.

A német haderő 1940 nyarán aratott diadalai és a kontinentális Európa jelentős részének német megszállása Londont válaszlépésekre ösztönözte. Az ellenállás "élesztgetésére" 1940 júliusában hívták életre a SOE-t (Special Operation Executive), egyebek között az emigráns haderők kiképzésére, valamint különleges akciók, rajtaütések, csábítások-szöktetések lebonyolítására. A SOE-nek Moszkvában is volt képviselete.

A német elhárítás 1941-1944 között Hollandiában az "England-Spiel" keretében rádiólehallgatással követte a SOE-akciókat, amelyeket a német biztonsági szolgálat Franciaországban és Hollandiában hatásosan ellensúlyozni tudott. Sajátos módon a SOE viszonya más hazai állami szervekkel és a brit hadsereggel nem volt mindig harmonikus, ami nagyban hozzájárult 1946-os feloszlatásához. A brit kormány ettől eltekintve kezdettől fogva arra törekedett, hogy erősítse befolyását a csehszlovákiai ellenállási mozgalomban, ezért is ejtőernyős csoportokat dobott át a "protektorátusba" részint felderítési feladatokkal, részint diverziós akciók előkészítésére és végrehajtására. Egy ilyen csoport hajtotta végre az 1942 májusi merényletet Heydrich ellen.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár