2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bélyegstop az egyiptomi piramisokra

2007. június 8. 18:00

Egyiptom megtiltotta Portugáliának, hogy a gízai piramisokat egy készülő bélyegsorozatban szerepeltessék, amellyel a modern világcsodákat kereső verseny finalistái előtt szeretnének tisztelegni.

Az Egyiptomi Régiségek Főtanácsának vezetője, Zahi Hawass szerint `a 4000 éves piramisok soha nem szerepelhetnek ebben a sorozatban`. Elmondása szerint a döntést azért hozták meg, mert nem szeretnék, ha a még egyetlen létező világcsodának bármi köze lenne egy olyan kereskedelmi vetélkedőhöz, amelynek nincs semmilyen tudományos értéke. A portugál hatóságok egyelőre nem kommentálták az egyiptomi kérést.

A jó bornak mégis kell a cégér: Hawass Shakirát kalauzolja a piramisoknál

A probléma nem újkeletű: Hawass már korábban is többször kikelt az internetes vetélkedő ellen, mondván az megszentségteleníti a piramisokat, amelyeknek egyáltalán nem kell versenyezniük a világcsoda címért. Komoly botrányt okozott, hogy a szervezőket szinte kiutasították Egyiptomból, amikor a versenyt szerették volna ott is népszerűsíteni. A tiltakozásnak hatásos volt: a zürichi szervezőiroda bejelentette, hogy a piramisok a versenyeztetés nélkül is szerepelni fognak a győztesek között.

A versenyben megnevezett 21 hely közül jelenleg a következőkből áll össze a legjobb tíz: az athéni Akropolisz, Chichen Itza maja városa Mexikóban, a római Colosseum, a párizsi Eiffel-torony, a kínai Nagy Fal, a perui Machu Picchu inka romváros, a jordániai Petra barlangtemplomai, a Húsvét-szigeti istenszobrok, a Stonehenge-i kőoszlop-körök és az indiai Tádzs Mahal mauzóleum. A "lemaradt" világcsodák között szerepelnek többek között a kambodzsai Angkor Vat őserdei templomai, az isztanbuli Aja Szofia mecsetmúzeum, a moszkvai Vörös-tér, a New York-i Szabadság-szobor és a Rio de Janeiro fölött emelkedő óriási Krisztus-szobor.

A vetélkedő győzteseit alig egy hónap múlva, július 7-én hirdetik majd ki Lisszabonban.

http://www.new7wonders.com

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár