2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Vita a Kennedy-merénylet okairól

2007. június 13. 15:00

Az amerikai elnök születésének 90. évfordulójához időzítve egyszerre két vaskos könyv is napvilágot látott az Egyesült Államokban, és a vita nem zárult le.

A magányos merénylő kudarca

David Talbott újságíró Fivérek címmel jelentette meg a Kennedy-évek titkos történelmét feltáró 478 oldalas tanulmányát, a legfrissebb olyan munkát, amelyik végleg tönkre akarja zúzni az ügyben vizsgálatot végzett Warren-bizottság rogyadozó hitelű magyarázatát a magányos gyilkosról. Vincent Bugliosi ügyész ezzel szemben arra tesz kísérletet A történelem helyreállítása című 1612 oldalas maratoni elemzésében, hogy minden eddig felmerült összeesküvés-elméletet cáfoljon.

Az 1963. november 22-én a texasi Dallasban meggyilkolt John F. Kennedy haláláról szóló vitát legutóbb idén májusban élesztette fel egy tanulmány, amely a legkorszerűbb lövedékelemzési eredmények alapulján "cáfolta" a magányos gyilkos teóriát. A szakértői csoport William Tobinnak, a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) volt laborelemzőjének vezetésével arra a következtetésre jutott: kizárható az az elmélet, hogy a 35. amerikai elnökkel két golyó végzett, amelyet az egyedüli gyilkosnak tekintett Lee Harvey Osvald lőtt ki fegyveréből. A szakértők modern ólomtartalom-elemzés útján kimutatták, hogy az öt megmaradt lövedékszilánk három vagy akár több golyótól származik. Ebben az esetben pedig "valószínű, hogy második merénylő is volt", a lövéseket tehát több fegyveres adta le az elnökre. Megállapításuk szerint a mindmáig hivatalos "magányos gyilkos" elmélet nem állja meg a helyét, a korábbi vizsgálatokat végző kormányzati szakemberek tévesen zárták ki a több merénylő lehetőségét.

Az elnök halála után 44 évvel, februárban viszont egy olyan új amatőr filmfelvétel került elő, amely a rejtélyes gyilkosság előtti pillanatokat dokumentálja, és egyes elemzők szerint cáfolja az összesküvés-elméletet. A 8 milliméteres némafilm az ünneplő tömegben haladó elnöki konvojt örökítette meg. A halálos lövések előtt 90 másodperccel készült felvételen néhány pillanatig kivehető, amint Kennedy zakója felpúposodik a hátán. Azok számára, akik szerint bizonyos kormányzati körök vagy a fegyverlobby csoportjai szőttek sötét összeesküvést, mindeddig bizonyító erejű volt az a tény, hogy az elnök hátán lévő lőtt seb helye nem egyezik pontosan a zakón talált lyukkal. Az új felvétel viszont "cáfolta" a látszólagos eltérésre alapozott összeesküvés-elméleteket.

Könyvében David Talbott összefoglalja az eddigi hatalmas összeesküvés-irodalmat, a sok elmélet között azonban nem kíván rendet tenni vagy kedvencet választani. Véleménye szerint nem az a fontos, hogy egészen pontosan kik és hogyan tervelték ki a merényletet, hanem az, hogy Kennedy bátorsága és jövőképe sok érdeket sértett a kormányon belül és kívül egyaránt - írta a The New York Times Book Review.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár