2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Hadiakadémiát rejt a berlini Ördöghegy

2007. június 20. 11:00

A berlini bunkerek szakértői meglepő bejelentéssel álltak elő: szerintük ugyanis a város nyugati szélén álló, emberalkotta domb mélyén egy elfeledett katonai iskola maradványait lehetnek.

A náci építész, Albert Speer által tervezett katonai iskola a 116 méter magas Teufelsberg (Ördöghegy) gyomrában található, amelyet a világégés után főváros világháborús romjaiból emeltek. A befejezetlen épület alapkövét maga Hitler rakta le 1937-ben, és az Germania, az 1000 éves Birodalom fővárosának egyik éke lett volna. A háborús problémák miatt azonban alig három évvel később leállították az építkezést.

Később a brit megszálló csapatok rendeztek be főhadiszállást az épületben, bár azt nem igazán tudták saját igényeikhez alakítani. Az épületet annak masszív falai miatt nem volt könnyű lerombolni sem, ezért a kiürítés után a berlini főváros romjait hordták rá, majd azokat földdel borították be és végül füvesítették.

Az akadémia létezését szinte teljesen el is felejtették, még a katonai szakértők sem tudtak róla, amíg a Berlini Földalatti Szövetség nevű szervezet bizonyítékokat talált az épület létezésére. "Az épület legtöbb része a felrobbantására tett kísérletek ellenére is érintetlen" - nyilatkozta Dietmar Arnold, a szervezet tagja. A 10 éves létezése alatt már 50 ismeretlen bunkert azonosító szövetség ásatásokat sürget a dombon. Szerintük ugyanis az is biztos, hogy a katonai akadémia alá többszintes bunkerrendszert is építettek.

Az általuk előterjesztett terv szerint a domb északnyugati oldalán ásnának le, amíg elérik a betont és a törmeléket, majd onnantól bányászati szakértőkkel dolgoznának tovább. A berlini sajtó szerint a kísérlet "a föld alatti Berlin legnagyobb felfedezetlen titkát próbálja megfejteni".

A város lakói közül még ma is sokan keresnek elfeledett bunkereket és háborús titkokat. A lelkes kutatók a legutóbb Hitler híres bunkerét keltették életre a virtuális térben, megdöbbentő pontossággal. Az 1970-es évekből származó iratok alapján készített rekonstrukció a történészek szerint a komplexum valaha készített leghitelesebb ábrázolása. A valódi bunkert a háború után feltöltötték, eltemették, majd házat építettek rá, helyét ma emléktábla jelöli csupán.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár