2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Kormányzati zűrzavar egy botránykönyv miatt

2007. július 2. 12:00

Az európai szexuális forradalom hajnalán Angliában igen komoly botrányt okozott, hogy a Penguin Books kiadó egymás után jelentette meg a viktoriánus erotika korábban tűrtnek és tiltottnak számító irodalmát.

Perre mentek miatta

Az angol nemzeti levéltárban nemrég közzétett iratokból az derül ki, hogy komoly kormányzati zűrzavart okozott Angliában, amikor egy bíróság kimondta, hogy a Lady Chatterley szeretője című könyv nem számít obszcénnek, így szabadon megjelentethető. Minderre azután került sor, hogy a Penguin Books puhakötéses (éppen ezért igen olcsó) változatban kezdte kiadni a pornóirodalom klaszikusait.

Amikor aztán a könyv Sir Reginald Manningham-Buller főállamügyész kezébe került, az első négy fejezet átolvasása után bűnvádi eljárással állt elő a kiadó ellen, mondván az megsértette az 1959-ben újragondolt Obszcén Publikációs Törvényt. A per során a kiadó az irodalmi művek szabadságával érvelt, míg a vád a bíróság érzelmeire és erkölcseire próbált hatni, hiszen szerintük a hasonló könyvek igen károsak lehetnek. A bíróság a kiadó javára döntött.

Az ügyészi hivatal azonban nem hagyta annyiban a dolgot, és a belügyminisztériumhoz fordultak, akik egy jelentésben foglalták össze a per tanúságait. Bár a Legfelső Bíróság vezetője az egészet "baromságnak" minősítette, mégis megváltoztatták a korábbi szabályokat, és azután bűnvádi eljárás helyett egy egyszerű bírói döntéssel is be lehetett tiltani a hasonló szellemiségű műveket.

Éppen ezért nem volt meglepő, hogy a londoni bírói testület feje, Sir Robert Blundell hamarosan elrendelte a Fanny Hill - Egy örömlány emlékiratai című könyv nem sokkal korábban elkobzott 171 példányának bezúzását. Az ügy azonban komoly botrányhoz vezetett, ezért a parlament is foglalkozott vele - derül ki az iratokból. Az esetet - és egyben a pornográf könyveket - a munkáspárti és a konzervatív képviselők is elítélték, bár a legtöbben pont az erkölcsről tartott beszédük után rohantak a könyvtárba, hogy elsőként olvashassanak Fanny Hill gyönyöreiről.

Más képviselők az esélyegyenlőtlenségre hívták fel figyelmet, hiszen szerintük csak a puhaborítós változatot kobozták el, míg a keménykötéses továbbra is kapható volt. Sir John Hobson, az új főállamügyész válaszában azzal érvelt, hogy a keménykötéses változatból az obszcén részeket egytől egyig kihúzták, bár az egyes esetekben akár 6-10 oldal is lehetett.

Hat hónappal később hasonló vita tört ki a képviselők között, így a hasonló ügyeket visszautalták a bíróságok jogkörébe, az 1970-ben beiktatott új kormány pedig úgy döntött, hogy sem Fanny Hill sem pedig Lady Chatterley kalandjai nem tekinthetők obszcénnek.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár