2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Turista-cunami fenyegeti az inka fellegvárat

2007. július 12. 09:00

A perui örökségvédpők komoly aggodalmukat fejezték ki azzal kapcsolatban, hogy Machu Picchu inka fellegvára a nyertes hetek közé került a modern világcsodák szavazásán.

Az illetékes perui minisztérium becslése szerint a mai napi 1800 látogatóval is túlzsúfolt inka citadellához elzarándokolók száma ezáltal akár napi ötezer fölé is emelkedhet. Luis Lumbreras régész szerint a romok már most sem könnyű védelmét alaposan megnehezítheti ez a tömeg. `Igen komoly a rongálódás veszélye, a romváros állapota romolhat` - mondta el a La Repubblica című lap hétfői számának nyilatkozva.

Vasárnap még ünnepeltek

A Peru 21 című napilap térképet közölt, amely azt illusztrálja, hogy Machu Picchu tíz körzetében a víz és a nehézségi erő hatására már megrepedtek a sziklák és "leszakadhatnak, ha nem végzik el rajtuk a megfelelő védelmi munkálatokat". Korábban mi is beszámoltunk arról, hogy örökségvédelmi csata zajlik a ma 95 éve felfedezett Machu Picchu körül: a sokféle érintett érdeke közül úgy tűnik, a turizmus és az infrastruktúrafejlesztés lesz a legerősebb.

A Peru északkeleti részében, a Cordillerák 2438 méteres magasságában lévő Machu Picchu inka fellegvárát a 15. században építtette Pachacutec inka uralkodó.

A perui kormány és média korábban erőteljesen támogatta a kampányt, amely azért bontakozott ki, hogy az ország legfőbb turisztikai nevezetessége bekerüljön "a 7 új világcsoda" közé.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár