2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Római vassisakot találtak a szőnyi feltárásokon

2007. július 18. 17:00

Római kori, vasból készült sisakot találtak egy 3. század végéig használt kútban, amelyet a szőnyi vásártéren lévő egykori római városközpontban tártak fel.

`A sisak félgömb alakú, sajnos a vizes környezet miatt hozzározsdásodott egy szintén vasból készült edény fenekéhez, de restaurálható állapotú és a hozzá tartozó nyakvédő minden darabját is megtaláltuk` - tette hozzá Borhy László professzor.

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Ókori Régészeti Tanszékének vezetője elmondta, hogy Szőnyben a rómaiak egy Aquincumhoz hasonló méretű várost építettek, a házakat gazdagon díszítették falfestményekkel, az épületeket fűtőcsatorna kötötte össze. Az egykori Brigetio központja a szőnyi vásártéren található, a felszíntől másfél-két méternyire. A helyszínen 16 éve minden nyáron folytatnak ásatásokat, melyek leletei a komáromi Klapka György Múzeumban tekinthetők meg.

Az idei szezon egyik legértékesebb lelete egy ritkának számító, kettős delfin alakkal díszített fibula, azaz ruhakapocs, de említést érdemel még egy női képmással ékesített melltű, egy ezüst tükörtöredék és egy szemöldökcsipeszre emlékeztető bronztárgy is. Emellett előkerült számtalan csont- és bronztű, érme és ruhadísz - mutatott rá az ásatás vezetője.

Tájékoztatása szerint a régészek a Vásártér északi régiójában nyolc új szelvényt nyitottak, melyekben két lakóház további maradványait keresték: az északi részen a bejáratot, a déli szelvényekben pedig gazdasági épületek nyomait. A terület déli részén hat szelvényt indítottak. Ezeknél a tavalyi évben végzett mentő feltárás során talált padlófűtéses lakóépület további maradványaira, vagy újabb beépített területekre számítanak - fűzte hozzá Borhy László.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár