2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elnémul a Big Ben

2007. augusztus 10. 12:00

London jelképe, a brit parlament toronyórája is megérezte az idő múlását, ütőszerkezetét cserélni kell. Szombat reggeltől hat hétig nem lehet hallani jellegzetes hangját.

Egy időre csöndben lesz London jelképe: a Big Ben toronyórájának jellegzetes hangját hosszú évtizedek után most először nem lehet majd hallani hetekig, mert ki kell cserélni a szerkezetet. A Westminster-palota, a brit parlament harangtornyának órája negyedóránként egy-egy ütéssel jelezte az idő múlását, de mostanára ütőszerkezete elkopott. Az órát, amely 1859 óta mutatja a pontos időt London központjában - helyi idő szerint - szombat reggel állítják le, és a következő négy-hat hétben nem lehet hallani a hangját. (Itt a harangtoronyból hallgathatja a Westminster-ütést)

Big Ben - nem a torony, nem is az óra, hanem a harang neve
fotógaléria 

A Westminster-palota 100 méter magas tornyának díszes óráját Sir Benjamin Hallról, az akkori közmunkaügyi miniszterről nevezték el. A palota eredeti óratornya 1834-ben tűzvészben pusztult el. A palota újjáépítésekor felkért Benjamin Lewis Vulliamy, a kor neves órása lehetetlennek tartotta a kivitelezést, így egy műkedvelő órás, Edmund Beckett Denison vállalkozott a megvalósításra.

A Denison által tervezett Big Ben teljes szerkezete hat méter hosszú, két méter széles. Gátlóműve gravitációs rendszerű, az egyes alkatrészeket nem rugó, hanem saját súlyuk vezeti vissza alapállásba. Ingája 4 méter hosszú, könnyű és rugalmas bronzból készített mutatói pedig a hó nyomását és a rájuk telepedő nagyobb madarakat is bírják. Ütőműve 16 tonna súlyú harangon veri el az egész órákat. (Itt a harangtoronyból hallgathatja a Westminster-ütést)

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár