2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Debrecenben valósult meg Da Vinci álma

2007. augusztus 14. 09:00

Leonardo da Vinci több mint félévezredes álma valósult meg Debrecenben: vasárnap óta az olasz mester által 515 évvel ezelőtt megrajzolt hatalmas ló, a Kolosszus áll a mester műveit kiállító múzeum előtt.

A 7,5 méteres szobor darabjait daruk segítségével szombaton kezdték összeilleszteni olasz mesterek, s vasárnapra már teljes pompájában láthatták az érdeklődők az alkotást.

Da Vinci álmát - a lovat a mester annak idején bronzból akarta kiönteni, de csak az agyagváltozata készült el, ami később megsemmisült - firenzei és padovai mesterek üveggyapotból készítették el. A szobrot először 1991-ben New Yorkban rekontruálták, majd azt Milánónak adományozták, ahol jelenleg a lóversenypálya bejáratánál tekinthető meg.

Az igazi da Vinci - megérkezett a legnagyobb értékű grafika Debrecenbe
Megérkezett Debrecenbe, Az igazi da Vinci című kiállításra a legmagasabb értékű grafikai mű, amelyet eddig Magyarországon bemutattak - közölte a tárlatnak helyet adó MODEM Modern és Kortárs Művészeti Galéria. A több mint 2 milliárd forint biztosítási értéket képviselő lapon Leonardo da Vinci korai, 1480 körül készült, műszaki tanulmányokat és emberalakokat tartalmazó vázlatai láthatók - tette hozzá Piros Éva sajtóreferens. Tájékoztatása szerint a reneszánsz zseninek ez az első műve, amelyet magyarországi kiállításra külföldről kölcsönadtak. A nagy értékű alkotás különleges biztonsági intézkedések mellett, repülőn érkezett Firenzéből Magyarországra, a Ferihegyi repülőtérről rendőri felvezetéssel, közúton szállították a múlt éjszaka Debrecenbe. Miután a firenzei Uffizi Képtár kölcsönzési osztályának vezetője, Osvaldo Giovanelli személyesen meggyőződött arról, hogy a mű tárolása, megvilágítása és biztonsága megfelel a szigorú előírásoknak, átadta a rajzot Gulyás Gábornak, a MODEM igazgatójának - áll a közleményben.
A Kolosszust, amelyen a mester 16 évet dolgozott, mintegy 9 ezer jegyzet, vázlat alapján rekonstruálták. A gigantikus szobrot Debrecenben tekinthetik meg az érdeklődők a MODEM Modern és Kortárs Művészeti Galéria előtt, a Baltazár Dezső téren.

A MODEM-ben egyébként csütörtökön, augusztus 16-án nyitják meg Az igazi da Vinci című kiállítást, amely a firenzei Uffizi Képtár és a tokiói Japán Nemzeti Múzeum után érkezett Debrecenbe.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár