2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Történelem a nagyközönségnek

2007. augusztus 21. 14:00

Az Európa Könyvkiadó a neves történész, John Lukacs életművének kevéssé ismert fejezetének bemutatására vállalkozott: legújabb kötetükben a szerző 1966-2006 közötti írásaiból és előadásaiból szemezgettek.

Lukács János 1946-ban, huszonhárom esztendős fiatalemberként hagyta el Magyarországot. Az Egyesült Államokban telepedett le, teremtett magának otthont, alapított családot, s ott vált, tanítással és írással töltött hosszú évtizedek alatt, világszerte ismert és megbecsült történésszé. John Lukacs néven, angolul írt könyvei az 1990-es évektől idehaza is rendre megjelennek fordításban.

"Írok magyar lélekkel, európai szellemmel, angol nyelven, Amerikában. Szép logikusan hangzik. Talán igaz." Ezeket a mondatokat 1967-ben vetette papírra, az Irodalmi Újság című emigráns folyóiratban közölt széljegyzetében. Magyarul. Azóta eltelt negyven év, és napvilágot látott majd' ugyanannyi magyar írása - e kötetben összegyűjtve olvashatók -, melyek ékesen tanúsítják, hogy John Lukacs nemcsak szülőhazájával, hanem anyanyelvével is megőrizte bensőséges kapcsolatát.

Hosszabb-rövidebb lélegzetű, változatos témájú előadások, tanulmányok, esszék, hozzászólások, megemlékezések, recenziók, karcolatok sorakoznak a kötetben, egy gazdag (történet)írói pálya alkalom szülte, de korántsem mellékes termékei. Az írásokat három laza tematikai csoportba rendezve, s azokon belül időrendben közlik, mindegyiknél feltüntetve a forrást.

A könyvben nem elhanyagolható Ablonczy Balázs bevezetője sem, aki méltán emeli ki, hogy "a honi történetírás java még mindig görbén néz azokra, akik a közönségnek írnak. 'Ez újságírás' - hangzik a vélelem, ha valaki nem tartja magát a szakzsargonhoz. John Lukacs ezzel szemben olvasmányos, autonóm és határozott ítéletekkel élő szerző. S ha olvasójának első gondolata a berzenkedés, jó, ha tudja: az is csak a hatás része."

Lukacs, John: Magyar írások. Európa Könyvkiadó, Bp., 2007. 296 o. Ára: 2500 Ft.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár