2024. tavasz különszám: Mesés mítoszok és kivételes teljesítmények
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Leleplezte magát Poe titokzatos látogatója

2007. augusztus 22. 09:00

Évtizedek óta foglalkoztatta az irodalmárokat az a rejtélyes alak, aki minden évben január 19-én megjelent Edgar Allan Poe baltimore-i sírjánál, és elhelyezett ott három szál rózsát, valamint egy üveg konyakot.

Az aggastyán Sam Porpora, aki a helyi Westminster presbiteriánus templom történetírója volt, úgy érezte: a körülötte épült temetőt, amely az 1960-as évek végén már leginkább iszákosok találkahelye volt, rendbe kell hozni, és fel kell hívni rá a világ figyelmét.

A kísértet ötletgazdája?

Ezért találta ki, hogy egy titokzatos, fekete köpenyes alak, aki Poe-ra is emlékeztet, minden évben a költő születésnapján három szál rózsát - egyet Poe-nak, egyet feleségének, egyet anyósának - és italt vigyen a sírra. Az idős urat saját történetében az sem zavarta, hogy a hagyomány 1949 óta élt a baltimore-i temetőben: Porpora szerint a kísértet 1949-es megjelenésének híre csalás volt: ezzel próbáltak pénzt szerezni a restaurációs munkákhoz. Ennek némileg ellentmond, hogy a helyi sajtóban már 1950-ben is volt szó a rejtélyes látogatóról.

Jeff Jerome, a baltimore-i Poe-ház kurátora ugyancsak megdöbbenve értesült Porpora vallomásáról, mert úgy érezte: mentora elárulta őt. Pedig Jerome 1977 óta minden évben virrasztásra hívott néhány embert a temetőbe, hogy meglessék a titokzatos idegent. Ettől kezdve a média is rendszeresen beszámolt a "Poe-szerű alak" érkezéseiről és távozásairól.

1990-ben a Life magazin fényképet is közölt róla. 1993-ban a látogató egy levelet hagyott a síron "a fáklyát tovább kell vinni" szöveggel, majd 1998-ban egy újabb levélben az állt, hogy a hagyomány megteremtője meghalt. Az idén már legalább 60-an figyelték jöttét, de ezúttal sem jutott senkinek az eszébe, hogy megszólítsa vagy esetleg belenézzen az arcába. Valószínűleg féltek Poe szellemétől, és ezért az ő szellemében (nem) cselekedtek.

Porporának nemigen hisznek: nemcsak az Edgar Allan Poe-társaság tagjai kételkednek szavaiban, hanem saját lánya is, ő viszont a Baltimore Sun című lapnak úgy nyilatkozott: soha nem hallott apja ilyen jellegű akcióiról, de azok mindenesetre "összeférnek az ő pajkos természetével".

Akárki is a látogató, Poe hívei örülhetnek: legalább évente egyszer az egész világban beszélnek A holló költőjéről, a modern krimi és lélektani horror atyjáról.

(Múlt-kor/MTI-Panoráma)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár