2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A Napkirály szívétől Kádár koponyájáig

2007. augusztus 31. 12:00

Szívek és genitáliák

Raszputyin pénisze
Arról mi is beszámoltunk, hogy a legújabb verzió szerint sokan a brit titkosszolgálat kezét látják a misztikus meggyilkolásában. Egyes vélemények szerint az 1916. december 29-én megölt férfit a gyilkosai kasztrálták is, ám a hivatalos boncolási jelentés érintetlen genitáliákat írt le. Az 1920-as években aztán a párizsi orosz emigrációban feltűnt Raszputyin pénisze, amelyet egy fadobozban tartottak. Raszputyin lánya, Marie ezt felfedezve magának követelte a testrészt, és azt egészen 1977-es haláláig őrizte. Egy nem sokkal később tartott aukció során aztán az derült ki, hogy ez valójában csak egy tengeri élőlény darabja volt. 2004 óta aztán a pétervári szexmúzeum kollekciójának lett a kincse Grigorij Raszputyin "igazi" hímtagja, amelyet a múzeum tulajdonosa egy ismeretlen francia gyűjtőtől vásárolt meg.

Tycho Brahe orra

A híres asztronómus és alkimista Brahe (1546-1601) fiatal korában egy párbaj során vesztette el orrát. Minderre 1566 karácsonyán került sor, több napos ivászat után, amikor egy táncmulatság során a Rostocki Egyetem tanuló 20 éves fiú szembekerült Manderup Parsbjerg dán nemessel. Az ennek következtében vívott rövid párbajban a férfi orrát levágták, és ő ekkortól egészen élete végéig egy aranyból és ezüstből készített, hússzínűre festett műorrot hordott. 1901-ben sírja felnyitásakor orvosszakértők eredtek a legenda nyomába, ám a kutatók a koponyán arany és ezüst helyett réznyomokat találtak. Egyes történészek szerint ez arra utalhat, hogy a férfinek több műorra is lehetett, így egy rézből készített darab könnyebb és praktikusabb lehetett az arany változatnál.

Morus Tamás feje

VIII. Henrik korábbi tanácsadóját 1535-ben fejezték le, mert az uralkodót azzal dühítette fel, hogy kétségbe vonta a Boleyn Annával kötött házasság törvényességét. A fejet akkor lándzsára tűzve állították ki a London Bridge mellett. Lánya, Margaret Roper azonban kikönyörögte az őröktől, hogy adják neki a fejet, és azt hazacsempészte. Apja fejét fűszerek közé rejtette, ám rokonai besúgták, és ezért ő is börtönbe került. Margaret 1544-ben hunyt el, és Tamás fejét vele együtt temették el. 1824-ben a sírt felnyitották és a fejet évekig kiállították.

A Napkirály szíve

A francia forradalom során nyitották fel és fosztották ki az egykori uralkodó sírját. Ekkor lopták el XIV. Lajos bebalzsamozott szívét is, amely később többszöri adásvétel után jutott William Buckland birtokába. Az ételkísérletekben jeleskedő férfi nem finnyáskodott: a vásárlás után nem sokkal, egy karácsonyi vacsotán sok babbal körítve megette a szívet.


Hitler heréi

Lev Bezimenszkij szovjet orvos egy 1967-es könyvben örökítette meg, hogy 1945-ben részt vett Hitler boncolásán, és akkor azt vette észre, hogy az egykori Führernek csak egy heréje volt. A férfi később elismerte, hogy ebből egy szó sem volt igaz, és ezt támasztja alá az is, hogy a diktátor élete során az orvosi vizsgálatok egyike sem erősített meg hasonló rendellenességet. Mindez inkább a brit propaganda hatásának tekinthető: 1939 után ugyanis a brit titkosszolgálat utasítására született meg a "Göringnek csak egy golyója van" című gyermekdal, amelynek egyik sora arról szól, hogy Hitlernek meg két kicsi. A szerepek később megcserélődtek, és Hitler vált a nóta főszereplőjévé.

Szent István ereklyéi

Az 1083-ban szentté avatott uralkodónk ereklyeként tisztelt csontmaradványainak hányatott sors jutott. A székesfehérvári bazilikából, ahová temették, a holttestet először 1061-ben, az utolsó pogánylázadáskor emelték ki. Valószínűleg ekkor választották le a testről a jobb kart. A kézfejet, a Szent Jobbot a róla elnevezett apátságban helyezték el. A leválasztott karcsont egy részét Könyves Kálmán ugyancsak oda vitette, ahonnan az később a pálosok lviv-i (lembergi) kolostorába került.

Egy másik karrész a 15. században került mai helyére, a bécsi Szent István protomártírról elnevezett székesegyházba. A Szent István-relikviákat valószínűleg a török elől menekítették az akkor független Raguzába. A Szent Jobbot 1770 táján Mária Terézia hozatta vissza, s Székesfehérvárra vitette. Van olyan vélemény is, hogy az egész csontvázat a tatárok elől menekülő IV. Béla vitte magával Raguzába, s a jobb kézfejet is itt választották volna le. Akárhogy történt is, valamennyi Szent István-ereklye sorsa kalandos. Ilyenek Aachenben, Rómában, Pozsonyban vannak. Az ereklyék hitelessége körül is sok a bizonytalanság.

Kádár János koponyája

Kádár János - eredeti nevén Csermanek János - 1912-ben született. Az MSZMP főtitkáraként 1956-1988 között a szocialista diktatúra első embere volt. Az ő nevéhez fűződik többek között az 1956-os forradalom leverése, valamint az azt követő megtorlások, kivégzések. Kádár Budapesten, 1989. július 6-án halt meg. Idén májusban ismeretlen tettesek elvitték Kádár János földi maradványait a fővárosi Fiumei úti temetőből. A sírok márvány előlapját levették, a föld egy részét kihányták, a fémkoporsót kivágták. A rendőrség közleménye szerint a Kádár felesége hamvait tartalmazó urnának is nyoma veszett.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár