2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Élménykiállításon járhatjuk be a Titanicot

2007. szeptember 4. 15:00

A Titanic-kiállítás Közép-Európában elsőként Budapesten látható Eredeti leletek - igaz történetek címmel szombat óta a Millenárison.

Korának legnagyobb óceánjárója első útján, 1912. április 14-én ütközött jéghegynek és süllyedt el. A katasztrófa 1517 áldozatot követelt. A 4 ezer méter mélyen nyugvó roncs helyét 1985-ben fedezte fel Robert Ballard expedíciója. A tárgyakat több éves munka eredményeként hozták a felszínre. A tárgyak közül 300-at vonultat fel az a tárlat, amelyet 1991 óta 18 országban mutattak be; összesen 16 millió ember volt eddig kíváncsi a tragédia tárgyi emlékeire. A kiállítást a Showtime Budapest és az RTL Klub hozta el a magyar fővárosba.

A látogatóknak komplex, minden érzékszervére ható élményt kínálnak a szervezők. A speciális hanghatások és fényeffektusok még érzékletesebbé teszik a történelem legnagyobb hajókatasztrófájának körülményeit. Minden látogató az óceánjárót üzemeltető társaság, a White Star Line beszállókártyájával "lép a fedélzetre". A kártyák mindegyikén az óceánjáró egy-egy utasának nevét és történetét tüntették fel a szervezők, az "utazás" végén ki-ki megnézheti az emlékezés falán, hogy "utasa" neve a túlélők vagy az áldozatok között szerepel-e.

A tárlatlátogatás a híres Harland and Wolf hajógyárban kezdődik, ahol korabeli felvételek segítségével ismerhető meg a luxus óceánjáró születésének minden mozzanata, a tervezéstől egészen a vízre bocsátásig. Az indulási galériában az egykori utasok személyes tárgyait és egyéb leleteket vonultatnak fel. A látogatók megcsodálhatják a rekonstruált luxuskabin pompáját, a harmadosztály puritán kabinja mellett elhaladva pedig hallhatják a hajó gőzkazánjának dübörgését.

A Titanic hídján áthaladva megnézhetik a gépet, amellyel a parancsnok jelt adott a gépháznak a tragikus éjszakán, majd egy valódi jéghegy tapintásával érzékelheti, milyen dermesztően hideg lehetett az Atlanti-óceán vize 1912. április 14-én. A november 26-ig látogatható kiállítás bemutatja a roncs felderítésére szerveződött expedíciót, a leletek felhozatalát és konzerválását is.

A budapesti tárlaton a szervezők kialakítottak egy magyar sarkot Lengyel Árpád (1886-1940), a katasztrófa színhelyére elsőként megérkezett Carpathia hajóorvosának tiszteletére.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár