2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

A szovjetek provokálták ki a hatnapos háborút

2007. szeptember 4. 12:00

Az orosz légierő most először erősítette meg azt a híresztelést, hogy nem sokkal a hatnapos háború előtt szovjet MiG-25-ösök repültek Dimona fölé.

Gideon Remez és Isabello Ginor, akik a `Foxbatok Dimona felett` című könyvükben azt állítják, hogy a háborút a Szovjetunió tervelte ki, hogy megsemmisítse az izraeli atomprogramot, `rendkívüli hírként` értékelték Drobisevszkij bejelentését, amely megerősíti a könyvben leírt állításokat.

Az izraeli szerzőpáros júniusban megjelent műve szerint a szovjetek azért küldték a még kísérleti stádiumban lévő, szigorúan titkos Foxbatokat a dél-izraeli Dimona fölé, hogy kiprovokálják a háború Izrael általi megindítását, és biztosítsák, hogy a tervezett szovjet-arab ellentámadásban a nukleáris célpont megsemmisüljön. A szovjetek emellett atomfegyverrel felszerelt tengeralattjárókat is küldtek az izraeli partokhoz arra az esetre, ha Izrael már rendelkezne atomfegyverrel, és használni is akarná azokat, ezenkívül felkészültek egy esetleges partraszállásra is.

A dimonai létesítmény műholdképe

A könyv egyetlen hibája, hogy nem tud megdönthetetlen írásos bizonyítékokat felhozni állításai igazolására. A szerzők szerint ugyanis alig lehetséges, hogy fennmaradtak a megfelelő dokumentumok, a legfontosabbakat valószínűleg megsemmisítették és a parancsokat is kizárólag szóban adták ki. Ezért is fogadták nagy örömmel Drobisevszkij kijelentését, amely az Orosz Védelmi Minisztérium honlapján jelent meg valószínűleg nem szándékosan, egy teljesen más szövegösszefüggésben, a berepülő pilótákat képző iskola évfordulóján. Közülük kerültek ki 1967-ben a Foxbatokat vezető pilóták.

"1967-ben A.S. Bezsevecs ezredes (a Szovjetunió hőse, tiszteletbeli berepülő pilóta, a légierő nyugalmazott vezérőrnagya) katonai hősiessége és magas színvonalú harci kiképzése nyilvánult meg az egyiptomi hadművelet során, és ezt tette lehetővé számára, hogy felderítő repüléseket végezzen Izrael területe fölött egy MiG-25RB repülőgéppel" - áll a Drobisevszkij-cikkben. A kijelentés alátámasztja Bezsevecs felettesének, Alekszandr Vibornov altábornagynak a személyes vallomását is, aki többször is említést tett a bevetésről.

A könyv állításai először május 16-án jelentek meg a Postban "A szovjetek tervelték ki a hatnapos háborút, hogy megsemmisítsék az izraeli atomprogramot" címmel. A cikket széles körben vitatták, majd több tekintélyes lap utánközölte azt, köztük az orosz Komszomolszkaja Pravda, amely azt írta, hogy "felkereste a könyvben idézett veteránokat, akik mind megerősítették a cikk állításait."

Az 1967-es hatnapos háborúhoz vezető eseményeket eddig úgy magyarázták, hogy a "konfliktust a Szovjetunió idézte elő azzal, hogy hamis információkat nyújtott az izraeli csapatmozgásokról, de nem akart háborút, és később az Egyesült Államokkal együttműködve mindent megtett, hogy enyhítse a háború következményeit." A könyv azonban teljes mértékben ellentmond ennek az elfogadott érvelésnek. Eszerint ugyanis a szovjetek tudomást szereztek arról, hogy Izrael atombomba fejlesztésén dolgozik, ezért háborút akartak provokálni, hogy megsemmisítsék a Dimonában lévő reaktort.

Az izraeliek gyors győzelme azonban meghiúsította a szovjet inváziót, és Izrael elsöprő sikere döntőnek bizonyult a konfliktus meghatározásában. Mivel a szovjet tervek nem valósultak meg, a háborúval foglalkozó történészek az elmúlt 40 év során figyelmen kívül hagyták, alábecsülték vagy egyszerűen nem ismerték a Szovjetunió válságban játszott szerepét és a Közel-Kelet átformálására vonatkozó terveit.

Az orosz média megkereste Bezsevecset, de ő tagadta, hogy részt vett volna egy ilyen akcióban, bár a Védelmi Minisztérium az idézett kijelentéssel hivatalosan is dícséretben részesítette e tette miatt. Remez és Ginor úgy véli, hogy "Drobisevszkij állítása nem a pilóta vallomásáéra alapszik, hanem a légierő irataira, ami viszont azt sugallja, hogy a szovjetek 1967-es szerepére vonatkozó aktákat még mindig titkolják."

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár