2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Titkos akcióban tűnt el a brit kémbúvár

2007. szeptember 27. 13:00

A brit kormányzat hivatalosan is elismerte, hogy a királyi haditengerészet búvárai 1955-ben Portsmouth kikötőjében egy szigorúan titkos akció keretében próbálták kikémlelni a szovjet hadihajókat.

Tavaly számoltunk be róla, hogy a brit kormány évtizedeken át hazudott egy háborús hős eltűnésével kapcsolatban: Lionel Crabb búvárparancsnok 1956-ban kormányzati utasításra kémkedett a szovjetek ellen, amikor Hruscsov a szigetországba látogatott.

Nem ez volt azonban az első ilyen eset: alig fél évvel korábban, 1955. októberében egy hasonló szigorúan titkos küldetést rendelt el a kormányzat - derül ki az információszabadsági törvény hatálya alatt nyilvánosságra hozott dokumentumokból és levelekből. A "sikeres" küldetés során a Szverdlov cirkáló hangradarját szerették volna tanulmányozni.

Az esetet először az 1970-es, majd az 1980-as években egy televíziós producer, a granadai David Darlow szerette volna feltárni, aki a Crabb-történet kutatása közben bukkant rá a másik sztorira. Az Admiralitás akkor azt mondta Darlow-nak, hogy a műsor komolyan sértené a nemzetbiztonsági szabályzatot, a producer ezért 1972-ben a védelmi minisztériumhoz fordult, ám ott is elutasításba ütközött. Az eset 30. évfordulóján újabb kísérletet tett a műsor bemutatására, ám az eltelt idő, és az Ordzsonikidze-akció közismertsége ellenére elutasították, mondván: az megsértené azt a régóta használt szabályzatot, miszerint "sosem beszélünk hírszerzési vagy biztonsági ügyekről".

A most bemutatott titkos emlékeztetőkből kiderül, hogy a producert azért utasították el, mert attól tartottak: "a műsor bemutatása azzal a veszéllyel járna, hogy a Szovjetunió számára megerősítene egy olyan eseményt, amelyről eddig csak találgattak, és ez feszültségekhez vezetne azangol-szovjet kapcsolatokban". Kiderült az is, hogy az akcióról készített jegyzetet az Admiralitás háttéranyagnak minősítette, és 1985. szeptember 12-én titkosították az ügyet.

Az iratokhoz csatolták az 1955-ös akcióban résztvevő búvárok vezetőjének levelét, amelyből megtudhatjuk, hogy az első bevetés sikere vezette a hírszerzést arra, hogy engedélyezzék Crabb akcióját, amely aztán katasztrófába fulladt. Ennek okai azonban főként abban keresendők, hogy a parancsnok engedély nélkül, egy nem hivatalos küldetés során merült a víz alá, ahol a korábbi elképzelésekkel szemben nem egyedül úszott a hajóhoz.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár