2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Az inkák felhízlalták a feláldozandó gyerekeket

2007. október 3. 11:00

A Llullaillaco vulkán közelében talált múmiák analízise meglepő eredménnyel járt: a kutatók szerint ugyanis kiderült, hogy az inkák a rituális gyilkosság előtt felhizlalták a gyerekeket.

A brit kutatók által vezetett vizsgálat azt találta, hogy a gyerekeket egy különleges, ceremoniális étrenddel hizlalták fel, mielőtt a 6739 méter magas Llullaillaco vulkán tetején álló 25 méteres szentélyben megfojtották őket, vagy hagyták, hogy a mérges gázok végezzenek velük.

A vulkán

A 15 éves Llullaillacói Szűz (más néven La Doncella) és a hét éves Llullaillacói Fiú maradványait egy harmadik, hatéves lány holttestével együtt 1999-ben fedezték fel Argentína nyugati részén, a chilei határhoz közel. A múmiák kiváló állapotban maradtak meg, bár a fiatalabb lányba egy villám is belecsaphatott (innen kapta a Villám Lány nevet). A felfedezés óta a La Doncella az egyik legjobb állapotban megmaradt múmiának számít, ezért ki is állították Salta városában a Magashegyi Régészeti Múzeumban.

A kutatók szerint a gyerekeket az inkák által meghódított népek közül választották ki. Rituális feláldozásuk nemcsak a hegyi isteneknek szólt, hanem a rettegés fenntartására és a birodalom hatalmának szimbolizálására is szolgált. Korábban is ismert volt, hogy az Andokban élő törzseket meghódító inkák magukkal vitték az alávetett népek vezetőinek gyerekeit. A lányokat papnőnek nevelték, nemesekhez adták feleségül, vagy rituálisan feláldozták.

Az idősebb lány múmiája

Timothy Taylor, a Bradford Egyetem kutatója szerint a gyerekeket egy évig tartó rítus végén ölték meg. Taylor és Andrew Wilson a hajminták C-14-es és további izotópos vizsgálatai alapján határozta meg, hogy mit ehettek a feláldozott gyerekek.

Proceedings of the National Academy of Sciences című tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint a gyerekek korábban főleg csak zöldségeket, krumplit ehettek. Az utolsó évben áttértek a jellemzően csak jómódúak által fogyasztott kukoricára, és szárított lámahúsra. Az étrendben beállt változások és a hajuk szimbolikus levágása arra utal, hogy az áldozatok egy hosszadalmas és összetett szertartássorozat végén halhattak meg.

A vizsgálat további érdekességekkel is szolgált: a gyerekek haláluk előtt 3-4 hónappal kezdhették meg az utazást az inka fővárosból, Cuscóból a vulkánhoz. Amikor aztán sor került az áldozatra, a gyerekeket kokalevelekkel vagy kukoricasörrel kábíthatták el. Feltételezhető, hogy a nagyobbik lány tisztában volt azzal, hogy mi vár rá, ezért ájulásig kábíthatták. A két lány az áldozat bemutatásakor gyorsan megfulladhatott, a legborzalmasabb halála azonban a fiúnak lehetett, akinek ruháin hányás és ürülék nyomait is megtalálták.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár