2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Újjáépítik a lerombolt iraki mecsetet

2007. október 2. 16:00

Novemberben veszi kezdetét a Szamarrában korábban felrobbantott mecsetek újjáépítése - jelentette be az ENSZ kulturális szervezete, az UNESCO.

A fegyveresek tavaly februárban robbantották fel a híres síita mecsetet a szunnita többségű Szamarrában, Bagdadtól körülbelül 100 kilométerre északra. A támadók célpontja az Askari szentély, az Arany Mecsetként is ismert templom, Ali al-Hádinak, a síiták tizedik szent imámjának mauzóleuma volt.

A mecsetbe betörő fegyveres csoport tagjai lefegyverezték a mauzóleumot őrző rendőröket, elhelyeztek két robbanó szerkezetet, majd elmenekültek. A két detonáció következtében a mecset kupolája összeomlott, a robbanások az épület falait nagy részben lerombolták.

Az első robbantás-sorozatban megmaradt két minaretet aztán egy idén júniusi merénylet omlasztotta össze. A szentély a síita muzulmán hívők egyik fontos zarándokhelye volt Irakban: a mecsetben találhatók ugyanis a 10. és 11. imám maradványai, akiket Mohamed próféta közvetlen leszármazottjainak tartanak a siíta hívők.

Az újjáépítést egy török cég végzi el, és azt az EU és az UNESCO finanszírozza: a projekt összesen 16 millió dollárba kerülhet majd. A munkálatokat a Ramadán hónapja után kezdik el. Haqi al-Hakim az iraki miniszterelnök nevében az Associated Pressnek elmondta, hogy csak a romok eltakarítása 10 hónapot vesz majd igénybe.

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár