2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Bocsánatot kértek az afrikai német mészárlásért

2007. október 31. 14:00

Namíbiába látogatva Lothar von Trotha, a herero nép 1904-es lemészárlásáért felelős német katonai parancsnok európai leszármazottai hivatalosan bocsánatot kértek ősük tetteiért.

Kárpótlást követelnek

Lothar von Trotha

A von Trotha család képviselői Alfons Maharero, a herero nép vezetője meghívására Namíbiába látogattak, hogy sajnálatukat fejezzék ki ősük tettei miatt. Alfons Mahararo annak a Samuel Mahareronak az unokája, aki 1904-ben a hererók lázadását vezette a német gyarmati uralom ellen.

"A von Throta család mélységes szégyent érez az 1904-ben történt szörnyűséges események miatt. Az emberi jogokat abban az időben lábbal tiporták. Bocsánatot kérünk, mivel mi viseljük Lothar von Trotha tábornok nevét. De nem csak hátra akarunk tekinteni, hanem előre is nézünk" - mondta Wolf-Thilo von Trotha, a herero néphez intézett beszédében.

A látogatás során Maharero jóvátételre szólította fel a német kormány: "Párbeszédet követelünk a jelenlegi német kormánnyal az igazságszolgáltatás ügyében." Wolf-Thilo von Trotha azonban azt hangsúlyozta, hogy "családunk nem lehet eszköze a német kormány felé megfogalmazott jóvátételi követelésnek". Ulrich von Trotha, egy másik családtag is azt emelte ki, hogy a család magánlátogatáson volt Namíbiában.

A német kormány sajnálatát fejezte ki a történtekkel kapcsolatban, de hivatalos bocsánatkérésre nem hajlandó, mivel az megnyitná az utat a kártérítési követelések előtt. Roman Herzog, német szövetségi elnök 1998-ban tett látogatást Namíbiában, de azzal az indokkal utasított vissza minden kártérítési igényt, hogy akkoriban még semmilyen törvény nem volt a "lázadók" és a civil lakosság védelmére, Németország pedig azóta is Namíbia legfontosabb segélyezője. Érveit azonban több kritika is érte.

Namíbia Európai Unióhoz delegált nagykövete a következőket vetette fel: "A herero nép azt olvasta, hogy a zsidóktól elvett aranyat visszaszolgáltatták, és az izraeli zsidókat kárpótolták. Ha mások kaphattak kárpótlást, akkor a hererók miért nem? Atyáinkat és anyáinkat úgy mészárolták le, mint az állatokat. Szomorú történet, a szörnyűségek, ahogyan a németek legyilkolták az embereket, kiéheztették őket, és koncentrációs táborokba hurcolták őket" - mondta Ujama Karuhumba emlékeztetve arra, hogy a fájdalom még mindig él a herero nép körében.

Az elmúlt években a herero nép pénzt gyűjtött, hogy még több könyv jelenhessen meg a németek elleni 1904-es háborúról. De is is történt az előző századfordulón Afrikában?

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár