2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Elhunyt a hirosimai atombombát ledobó repülőgép pilótája

2007. november 4. 12:30

Elhunyt Paul Tibbets, annak az amerikai repülőgépnek a pilótája és parancsnoka, amelyről 1945-ben ledobták Hirosimára az atombombát.

A hírt Tibbets egyik barátja közölte a sajtóval. Tibbets-et 92 évesen, szívbetegség következtében, otthonában érte a halál. A Tibbets édesanyjáról elnevezett Enola Gay B-29-es bombázóról ledobott öttonnás bomba volt az első nukleáris fegyver, amelyet emberek ellen bevetettek. Az 1945. augusztus 6-án bekövetkezett robbanás mintegy 70-100 ezer ember életét oltotta ki a japán városban.

Három nappal később az Egyesült Államok Nagaszaki városa ellen vetett be atombombát, ebben a bombázásban 40 ezer ember vesztette életét. Néhány nappal a nagaszaki bombázás után Japán megadta magát, ezzel véget ért a második világháború.

Az 1945-ben 30 esztendős Tibbets soha nem bánta meg a hirosimai bombázásban játszott szerepét, hazafiúi kötelességének érezte, hogy teljesítse a rá bízott feladatot. "Háború volt (...) Háborúban az ember minden rendelkezésére álló eszközt bevet" - nyilatkozta egy alkalommal.

"Háttérbe kellett szorítanunk az érzéseinket. Tudtuk, hogy válogatás nélkül fogja pusztítani az embereket. De csak az az egy cél lebegett a szemem előtt, hogy a lehető legjobban hajtsam végre a feladatot, hogy minél előbb véget érhessen a gyilkolás" - mondta egy 2005-ös interjúban. Attól tartva, hogy temetését tiltakozók zavarhatják meg, úgy rendelkezett, hogy ne rendezzenek számára temetési szertartást és sírját ne jelölje fejfa.

A bevetés egykori naplóját Dallasban bocsátotta nyilvános árverésre a Heritage Auction Galleries aukciósház. A két nagy füzetet megtöltő naplót az Enola Gay névre keresztelt gép navigációs tisztje, Dutch Van Kirk írta ceruzával. "Ez egy roppant értékes darabja a történelemnek, ami határozottan dokumentálja azt a pillanatot, amikor világunk visszavonhatatlanul megváltozott" - mondta Tom Slater, az aukciósház illetékes igazgatója.

"Hirosima bombázása vízválasztó volt az emberiség történetében, és a bombázás egyik közvetlen résztvevőjétől, első kézből származó dokumentum ahhoz hasonló, mintha szemtanúi lennénk az első könyv nyomtatásának vagy az első telefonbeszélgetés rögzítésének" - tette hozzá Slater.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár