2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
ITT vásárolhatsz termékeinkből

Tutanhamon hazatért

2007. november 5. 12:30

Vasárnap óta a sírbolt minden látogatója megtekintheti azt, ami 3300 év után megmaradt a fiatalon, rejtélyes körülmények között elhunyt fáraó arcából.

A fáraók híres temetkezési helyén, a Luxor közelében lévő Királyok Völgyében vasárnap a szakemberek kiemelték kőszarkofágjából Tutanhamon múmiáját és egy különleges üvegszekrénybe helyezték oly módon, hogy szabadon hagyták a fejét és a lábát is, míg a múmia többi részét továbbra is lenvászon takarja.

A művelet elsődleges célja nem a turisták igényeinek kielégítése volt, hanem az, hogy megóvják a 3300 éves múmiát a sírkamrában lévő nedvességtől, amely elsősorban a napi ötezer látogatónak "köszönhető". A légkondicionált "üvegkoporsóban" megoldható a tökéletes szigetelés, és a 19 éves korában elhunyt fáraó arcának megmaradt vonásai is láthatók.

Tutanhamon a XVIII. dinasztia idején uralkodott, 9 éves korában lépett a trónra, i.e. 1300 körül. Nem tartozott a jelentős uralkodók közé, hírnevét annak köszönheti, hogy 1922. november 4-én, pontosan 85 éve Howard Carter brit régész érintetlen állapotban találta meg és tárta fel a továbbiakban sírját, benne a fáraóval együtt eltemetett mesés kincsekkel. Ez eddig az egyetlen ilyen eset, mert bármennyire gondosan elrejtették is az ókori egyiptomiak uralkodóik sírját, az évezredek során az összes többi ismert temetkezési helyet kirabolták.

"Az aranygyermeket rejtély, misztérium övezi, és ma az egész világ látni fogja, mit tesz Egyiptom azért, hogy megőrizze; és mostantól mindenki láthatja a múmiát"
- jelentette ki Zahi Hawass, Egyiptom főrégésze a vasárnapi "átköltöztetés" után. Beszámolója szerint a régészek két éve kezdtek hozzá a múmia restaurálásához. A bebalzsamozott tetem ugyanis 18 ponton megsérült, amikor a felfedező Howard Carter megkísérelte leemelni róla aranymaszkját.

Ma azonban leginkább a turisták leheletének párája veszélyezteti. "Az a veszély fenyeget, hogy szétporlad. Az egyedüli összefüggő része az arc. Mindent meg kell tennünk megőrzéséért. Mindenki kíváncsi rá, mindenki elképzeli magának. Ez az arc különbözik a kairói múzeumban látható többi múmiaarctól... Mintha egy mosoly árnyéka játszana rajta..." - mondta Hawass.

(Múlt-kor/MTI)

Támogasd a Múlt-kor szerkesztőségét!

Miért támogassam a Múlt-kort?

2024. tavasz: Tróntól a Szentszékig
Olvasta már a Múlt-kor
történelmi magazin
legújabb számát?

kedvezményes előfizetés 1 évre (5 szám)

Nyomtatott előfizetés vásárlása
bankkártyás fizetés esetén 10% kedvezménnyel.
Az éves előfizetés már tartalmazza az őszi különszámot.
9 945 ft 8 990 Ft
Digitális előfizetés vásárlása a teljes archívumhoz való hozzáféréssel 25% kedvezménnyel.
Az első 500 előfizetőnek.
20 000 ft 14 990 Ft

Játsszon!

Miről híresült el I. Miklós pápa?

Történelmi adattárak

Mi történt a szülinapomon?

Adja meg e-mail címét, és hetente megküldjük Önnek a Múlt-kor legjobb írásait!

Bezár